Jak co nejrychleji ochladit auto

Autem Aktuálně
22. 8. 2017 Čistou stopou Prahou
rozpálená auta na parkovišti
Ilustrační foto

Jedna vlna veder je za námi, další ještě nepochybně přijdou. Auto na přímém slunci funguje jako skleník, takže po nasednutí do něj nastává boj o co nejrychlejší ochlazení interiéru… Jak na to?

Velmi jednoduché, ale účinné tipy přináší v přiloženém videu americká nezisková organizace Consumer Reports.

Po nastartování a spuštění klimatizace se hned rozjeďte. Fungování klimatizace u zaparkovaného vozu je málo účinné, a navíc nechat běžet motor „jen tak“ je bezohledné k životnímu prostředí a také nelegální (problému jsme se věnovali ZDE).

Nemějte přitom otevřená přední okna, ale pootevřená zadní – rozpálený vzduch jimi uniká ven a je zepředu nahrazován chladným. Nicméně i zadní okna do půl minutky zavřete.

Pokud někoho vezete na zadních sedadlech, nespouštějte vnitřní okruh ventilace, který sice rychleji ochladí vás vepředu, ale o to déle zůstává horko vzadu.

V případě automatické klimatizace se často doporučuje okamžitě nastavit cílovou teplotu. Jenže to ve skutečnosti nevede k nejrychlejšímu ochlazení, protože jak se jí bude teplota v autě přibližovat, chlazení bude automaticky ubírat na výkonu. Rychlejší efekt dosáhnete tím, že nejdříve nastavíte minimální teplotu a cílovou až po čase.

A nakonec nezapomeňte, že teplota uvnitř auta by podle odborníků měla být pouze o 5–7 stupňů nižší než ta venkovní. Chráníte tím své zdraví.