Proč si lidé kupují SUV

Autem Aktuálně
1. 11. 2016 Lukáš Eršil
SUV
Zdroj: LE

Potřeba kupovat si stále přerostlejší auta souvisí s lidskou nenasytností a také potřebou ukazovat svůj status.

A jako všude i zde platí, čím více prostoru zabíráte, čím výš sedíte, tím vypadáte mocnější a úspěšnější. Vaši velkou kancelář vidí jen vaši spolupracovníci, pracovní návštěvy a večer někdy milenka. Váš honosný dům vás prezentuje taky jen na jednom místě a okruh obdivovatelů je logicky omezen. Ale auto je to, co berete všude s sebou. Někdy i do Ostravy, kam se dá rychleji a pohodlněji dostat vlakem.  Ale to by pak nikdo neviděl, jak moc se vám daří a že máte na to utrácet peníze zbytečným pálením ropných produktů. Proč jezdit za 5 l/100 km, když můžete jet za 10 l a ještě to dát okázale najevo přerostlým autem.  Cestou do práce, na víkend, do divadla, do kina, na lyže, na hory, na dovolenou. Všude tam můžete ukázat, že jste „někdo“.

 

Vyšší náklady

Dříve měli auto jen opravdoví pracháči. Stačilo ho mít a všem bylo jasné, že jste továrník, šlechtic nebo mafián. Dnes má auto každý jouda z Horní Dolní. A tak nezbývá jiná cesta, jak ukázat, že jste v balíku, než koupit si auto s vyšší spotřebou, vyšší cenou za servis, pneumatiky apod. A právě proto je tu SUV.

Parkování

Přijde vám, že najít místo pro městské auto je v Praze hračka? Bojíte se, že přijdete o projížďky po okolí při hledání místa? Máte rádi každodenní poznávání přilehlých míst bydliště a pracoviště pěkně z tepla auta? Kupte si SUV. Jen tak do nějaké mezery se nevejdete a je možné že vaše každodenní objíždění bloku rozšíříte o další dva.

Větší vzdálenosti

Ano, říká se bike cost you fat, and save money, car cost you money and save fat.  S SUV to ale úplně neplatí. Jak jsme uvedli výše, SUV jen tak někde nezaparkuje. Do svého cíle tedy budete muset po svých z větší vzdálenosti.

Horší jízdní vlastnosti

Že jsou SUV nedotáčivá, někdy přetáčivá? Že hůř brzdí, pomaleji akcelerují? No to dá rozum, vždyť taháte o několik set kilo plechu navíc. Nejste přeci hlupák, samozřejmě víte, co v zatáčce udělá výše položené těžiště. Se vším počítáte, do předjíždění kamionu se radši nepustíte, užijete si pomalou jízdu za návěsem. A brzdit začněte holt dřív. A když vám tam něco nečekaně skočí? Máte přeci vysoký nárazník a velkou kinetickou energii, vám nic se nestane.

Špatné jízdní vlastnosti na sněhu

Ano v testech mnoha modelů SUV se píše o tom, že jízdní vlastnosti na sněhu nejsou nic moc. Ale co, vy s ním přece jezdíte jen po městě. A v Praze už dlouho nesněžilo.

Bezpečí

Mnoho matek chce SUV, z důvodu většího bezpečí pro sebe a své děti. Mají pocit, že když je někdo z boku nabourá, jsou výš a tak dojde k nárazu na nohy. Při střetu z dalším SUV však tato výhoda neplatí. Při dnešní popularitě SUV a raketovém nárůstu jejich počtů na českých silnicích je riziko nárazu s SUV velké.

Praktičnost

O SUV se traduje, že jsou praktická. Velikost kufru je zpravidla menší, než modely ve stejné cenové kategorii. Mají ale výše nákladovou hranu kufru. Každý náklad tak musíte zvednout výš. Také sedačky jsou vysoko a tak při usazování dětí do autosedačky si také zamakáte. Ušetříte tedy za posilovnu. Prostě mít SUV je praktické.

Fotogalerie