Karlův most slaví, můžete se přidat

Čistá mobilita Aktuálně
5. 7. 2017 Čistou stopou Prahou
foto Karlova mostu - pohled od Vltavy
Výročí založení Karlova mostu provází řada atraktivních akcí.

Před 660 lety byl položen základní kámen Karlova mostu, jednoho z nejznámějších stavebních klenotů Prahy. Máte jedinečnou možnost přidat se k oslavám, které proběhnou již tuto neděli. S rozhodnutím však příliš neotálejte, kapacita akcí je omezena a je nutné se na ně registrovat!

Na co se můžete těšit

Čeká vás dobová fanfára, požehnání mostu, mystická ranní prohlídka slavné památky a netradiční lodní prohlídky mostu či filmový večer v centru města. Program oslav začne v neděli 9. července již v 6.30 ráno, tedy ještě předtím, než Karlův most „zaplaví“ turisté. Veškeré podrobnosti včetně telefonního kontaktu sloužícího k registraci najdete na www.karluvmost660.cz.

Stavěl se padesát let

Zmínka z roku 935 dokládá existenci prvního pražského mostu, který byl dřevěný. První kamenný most v Praze, Juditin, byl dokončen v roce 1172 a zničen povodní roku 1342. Následovalo náhradní dřevěné přemostění Vltavy. Devátého července  1357 (mnozí historikové však soudí, že již 15. června, kdy slavil svátek český zemský patron sv. Vít) začala stavba nového mostu pod záštitou Karla IV. Nejprve byl nazýván Pražským nebo Kamenným a konečně v devatenáctém století začal být označován císařovým jménem. Dokončen byl až téměř čtvrt století po Karlově smrti – v roce 1402.

Doprava

Karlův most nesloužil pouze chodcům, jak je tomu dnes, ale i dopravě včetně veřejné. V roce 1883 do něj byly zapuštěny koleje a jezdila přes něj koněspřežka, kterou v roce 1905 nahradily elektrické tramvaje. Zajímavostí je, že elektrický proud byl do nich veden mostovkou po speciálních kolejnicích a nikoli trolejemi, protože by příliš rušily vzhled mostu. Těžké tramvaje nahradily již za tři roky autobusy, ale i jejich provoz byl brzy zrušen a obnoven až v roce 1932. Veřejná doprava přes Karlův most byla ukončena během II. světové války a automobilová v roce 1965.