Letošní Designblok byl i o kolech

Čistá mobilita Aktuálně
4. 11. 2016 Jiří Juřík
držák ve tvaru srdce
Autor: Jiří Juřík

Největší středoevropská přehlídka designu byla založena již v roce 1999, a stále má co představovat. Akce, která překlenula dny od 27. do 31. října, se letos docela intenzivně dotknula i světa jízdních kol.

Snad největší instalací celého Designbloku jste mohli nalézt ve střední hale holešovického průmyslového paláce. Zde, v těsné blízkosti dočasné rozhledny Martiny od studia H3T, doslova levitovalo celkem třicet šest jízdních kol nejširšího spektra značek, zaměření, technické kvality, ale i naprosto individuálního přístupu jejich majitelů, kteří je na výstavu zapůjčili. Byla zde k vidění kola veteráni, včetně omláceného a evidentně používaného klasického Favorita, až po kola z kategorie kuriozit, technických lahůdek či segmentu high – end. Vystavené bicykly měly však jedno společné, a to nějakou vazbu na autora expozice, tedy s ateliérem Hipposdesign.

Ostatní kola jste mohli vidět na již skromnějších expozicích, ale mnohdy v o to překvapivějších souvislostech.

Svůj stánek, a to jak vnitřní, tak i venkovní, měla na Designbloku 2016 česká firma Duratec, která se prezentovala především ručně vyráběnými rámy z karbonu. Jejich špičkové silniční kolo váží pouhých 6,4 kilogramů.

Současnou podobu, své představy městského kola, vystavovala značka Racekbikes. Jejich černý elegán si v elektronické výbavě nezadá s nejmodernějšími automobily. Samozřejmostí kola Racek jsou blinkry, tedy ukazatele směru, automatické osvětlení, reagující na setmění, brzdová světla ukrytá v sedlovce, ale i senzory upozorňující jak cyklistu, tak i okolí na zezadu se blížící nebezpečí. Jen šlapat musíte sami.

Každý majitel jízdního kola musí logicky řešit otázku jeho uložení. I na tuto otázku nabídnul Designblok odpověď, přesněji stánek značky Hang Bike. Byl zde vystaven originální nástěnný držák na kolo se jménem Srdce. Jednoduchá a originální konstrukce kolo nejen udrží, ale i dobře vypadá a v interiéru neruší.

Zcela nečekaně jste se s jízdním kolem mohli setkat také v expozici HG Atelieru, kde v temném prostoru zářila originální svítidla, spojující kov s českým sklem. Jejich originální tvar byl cyklistům velmi povědomý. K výrobě části svítidel bylo totiž využito předních vidlic jízdních kol. Pravda, některé byly evidentně pozlacené, což na svém kole asi nikdo běžně nevozí.

Festival, nebo chcete-li veletrh Designblok, je sice akcí dost vyhraněnou, ale letos i poměrně vysoká cena vstupenky 350 Kč leckoho odradila. Na druhou stranu jste si mohli svoji návštěvu užít bez tlačenic a front. V klidu a pohodě jste se mohli kochat či se nechat inspirovat tvorbou desítek designerů a návrhářů. A jak již bylo napsáno, letos si na své přišli i milovníci jízdních kol.

Fotogalerie