Mapa přístupnosti pomáhá už rok

Čistá mobilita Aktuálně
30. 6. 2017 Čistou stopou Prahou
člověk na vozíku - detail na ruku
Projekt je určen lidem s hendikepem, ale i maminkám či seniorům.

Koncem června loňského roku Praha spustila digitální mapu přístupnosti budov a veřejných prostor pro osoby s omezenou schopností pohybu. Umožňuje jim naplánovat si cestu po městě tak, aby se vyhnuli nepříjemným překvapením.

Šikovný pomocník

Orientovat se v mapě zvládne každý. Základní, semaforově přehledné členění budov a lokalit na přístupné (zelená barva), částečně přístupné (oranžová) a nepřístupné (červená) doplňují piktogramy upozorňující uživatele na to, jaké zádrhele je v nich mohou potkat – obtížný sklon, povrch, schody, úzké dveře atd. Každý zmapovaný objekt je navíc doplněn podrobnými informacemi o vstupu, interiéru, WC, výtahu, parkování a kontaktech. Nechybí ani fotogalerie. Osoby s hendikepem, ale i maminky s kočárky či senioři tak díky mapě rychle zjistí, s čím mají při návštěvě budovy či lokality počítat.

Permanentní vývoj

Mapa přístupnosti nepředstavuje žádnou definitivně „odškrtnutou“ položku v plánu, ale naopak se neustále rozšiřuje – zatímco při svém spuštění před rokem zahrnovala 297 objektů, dnes jich má již 1055 a proces mapování bude i nadále pokračovat. Podílejí se na tom i městské části, které na tuto činnost mohou od pražského magistrátu čerpat dotace až sto tisíc korun ročně. „Jsem rád, že se tento skvělý projekt rozvíjí takovým tempem. Zatím ale není důvod k jásání, ten bude teprve tehdy, až se bude moci každý pohybovat po městě svobodně a bez omezení. Čeká nás ještě spousta práce,“ řekl o mapě náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek.

Mosty a Zlatý erb

Projekt si nepochvalují jen jeho uživatelé, ale i odborníci. Dokládá to cena Mosty 2017 udělená Praze Národní radou osob se zdravotním postižením za mimořádnou aktivitu nebo čin ve prospěch občanů s hendikepem a také nominace v soutěži Zlatý erb, jejímž cílem je podpořit modernizaci místní a regionální veřejné správy.

Mapa vznikla ve spolupráci Komise Rady hl. m. Prahy pro Prahu bezbariérovou a otevřenou, Pražské organizace vozíčkářů a Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Najdete ji na adrese www.mapapristupnosti.cz, optimalizovaná je i pro tablety a mobilní telefony. V současné době se připravuje její anglická verze.