Na dovolenou či víkend bez auta

Čistá mobilita Aktuálně
19. 8. 2017 Roman Sovák
Mikulov
Jak se vám líbí? Také do Mikulova to máte lepší vlakem...

Vyrazte na dovolenou nebo víkend bez toho, abyste se museli věnovat víc cestě před sebou než svým blízkým, řešit bez nároku na omyl krkolomné situace a postávat v kolonách, když se před vámi „něco stane“. Nechejte auto doma a svezte se raději pohodlně vlakem.

Proč

Můžete si v něm zdřímnout nebo se příjemně protáhnout, občerstvit se z vlastních zásob nebo v jídelním voze, opláchnout se a použít sociální zařízení, kdy budete potřebovat. Zaručeně se vyhnete nejen hazardujícím řidičům, ale také problémům s parkováním po cestě i v cíli. A k tomu všemu prospějete životnímu prostředí – tedy sami sobě i ostatním.

Emise

Přinášíme pár tipů, které vám mohou posloužit jako inspirace, i s výpočtem průměrné ekologické výhody pro vybrané emise: CO2 (oxid uhličitý) není jedovatý, ale podílí se na vzniku skleníkového efektu a podporuje účinky CO. CO (oxid uhelnatý), NOx (oxidy dusíku) a pevné částice mají škodlivý až devastující dopad na lidské zdraví, způsobují řadu obtíží a chorob včetně rakoviny.    

ZA PŘÍRODOU

  • Žďár nad Sázavou

Leží v kraji Vysočina na historické hranici mezi Čechami a Moravou. Přímo ve městě začíná CHKO Žďárské vrchy nazývané pro svou ekologickou zachovalost zeleným srdcem republiky. Vedou jimi desítky kilometrů turistických tras i naučné stezky. Kromě přírodních krás si zde užijete také památky – kostel na Zelené hoře v duchu barokní gotiky od Jana Santiniho Aichla, v širokém okolí pak hrady a zříceniny.

Přímé vlakové spojení, na místě můžete být již za 2 hodiny a 24 minut. Kdybyste jeli autem (tam a zpět = 2krát 160 km = 320 km), zatížili byste ovzduší mj. těmito emisemi:

Emise při cestě autem do Žďáru

 

 

 

  • Žamberk

Turisticky přitažlivé město – barokní kostel, renesanční zámek, mariánský sloup, rozhledna (je z ní za pěkného počasí vidět i Sněžka) – v malebném podhůří Orlických hor. Zvlněná krajina Žamberské pahorkatiny představuje oblíbenou výletní destinaci pro svůj zajímavý ráz a nádherné výhledy z vrcholů. Jedním z tipů na pěkný výlet je trasa do sousedního Letohradu.

S přestupem, na místě můžete být již za 2 hodiny a 56 minut. Kdybyste jeli autem (2krát 171 = 342 km), zatížili byste ovzduší mj. těmito emisemi:

Emise při cestě autem do Žamberku

 

 

 

  • Jindřichův Hradec

Po prohlídce městských památek mezi řekou Nežárkou z jedné strany a rybníkem Vajgarem z druhé se nabízejí výlety do oblasti lesů a rybníků České Kanady. Můžete na ně vyrazit přímo z Jindřichova Hradce, nebo se přesunout úzkorozchodnou železnicí například do Nové Bystřice a pokračovat na hrad Landštejn a dál až do renesančního města Slavonice.

S přestupem, na místě můžete být již za 2 hodiny a 34 minut. Kdybyste jeli autem (2krát 136 = 272 km), zatížili byste ovzduší mj. těmito emisemi:

Emise při cestě autem do Jindřichova Hradce

 

 

 

NA HRADY A ZÁMKY

  • Cheb

Zdejší hrad je jednou z nejvýznamnějších dochovaných památek románského slohu na našem území. Představuje vzácnou ukázku falce – raně středověkého císařského hradu – a pyšní se mj. unikátní dvojitou kaplí. Ze samotného Chebu navíc můžete vlakem za necelých 20 minut popojet na další hrad Vildštejn v nedaleké Skalné, který byl založen již v roce 1166.

Přímé vlakové spojení, na místě můžete být již za 3 hodiny a 16 minut. Kdybyste jeli autem (2krát 170 = 340 km), zatížili byste ovzduší mj. těmito emisemi:

Emise při cestě autem z Prahy do Chebu

 

 

 

  • Světlá nad Sázavou

Zámek ve Světlé nad Sázavou poprvé v historii otevřel své brány veřejnosti až v roce 2014. Byl vybudován na místě původní gotické tvrze a během staletí prošel mnoha přestavbami či dostavbami v různých slozích od renesančního přes barokní až po empír a novorenesanční prvky. Dnešní podobu získal ve druhé polovině 19. století.

Přímé vlakové spojení, na místě můžete být již za 1 hodinu a 35 minut. Kdybyste jeli autem (2krát 101 = 202 km), zatížili byste ovzduší mj. těmito emisemi:

Emise vzniklé při cestě autem do Světlé nad Sázavou

 

 

 

  • Mikulov

Již z dálky viditelnou mikulovskou dominantou je renesanční, barokně přestavěný zámek stojící na výrazném skalním útesu, k jehož nejatraktivnějším částem patří knihovna a sál předků. Spolu s renesančními a barokními měšťanskými domy, židovskými a dalšími památkami vás okouzlí stejně jako Pavlovské vrchy (Pálava), pod nimiž se Mikulov rozprostírá.

S přestupem, na místě můžete být již za 3 hodiny a 38 minut. Kdybyste jeli autem (2krát 249 = 498 km), zatížili byste ovzduší mj. těmito emisemi:

Emise vzniklé při cestě autem do Mikulova na Moravě

 

 

 

DO MĚSTSKÝCH PAMÁTKOVÝCH ZÓN

  • Tábor

Město bylo založeno husity v roce 1420 a z důmyslného opevnění té doby zůstala zachována Bechyňská brána. Součástí dnešní městské památkové rezervace jsou i památky gotické (nejznámější z nich je budova radnice), renesanční a barokní. Pod náměstím se ukrývá veřejnosti přístupný komplex podzemních prostor a chodeb.

Přímé vlakové spojení, na místě můžete být již za 1 hodinu a 11 minut. Kdybyste jeli autem (2krát 93 = 186 km), zatížili byste ovzduší mj. těmito emisemi:

Emise vzniklé při cestě autem do Tábora

 

 

 

  • Telč

Telč je přezdívána renesanční perlou mezi městy. V historickém centru okolo náměstí Zachariáše z Hradce s podloubím se toho za celá staletí změnilo jen málo. Můžete na něm obdivovat domy s typickými barevnými štíty a kousek za ním pak navštívit reprezentativní zámek vybudovaný renesančními italskými mistry.

S přestupem, na místě můžete být již za 3 hodiny a 42 minut. Kdybyste jeli autem (2krát 159 = 318 km), zatížili byste ovzduší mj. těmito emisemi:

Emise zvniklé při cestě autem do Telče

 

 

 

  • Luhačovice

Na rozdíl od Tábora a Telče chrání městská památková zóna v Luhačovicích stavby mnohem mladší, které vznikaly od počátku třicátých let 20. století, nic to však neubírá na jejich hodnotě a kráse. Dominují mezi nimi lidově-secesní stavby slavného architekta Dušana Jurkoviče. Jedinečnou atmosféru lázeňského města s léčivými prameny podtrhuje jeho poloha v CHKO Bílé Karpaty.

Přímé vlakové spojení: na místě můžete být již za 4 hodiny a 23 minut (s přestupem již za 4 hodiny a 5 minut). Kdybyste jeli autem (2krát 317 = 634 km), zatížili byste ovzduší mj. těmito emisemi:

Emise vzniklé při cestě autem do Luhačovic

 

 

 

ZA TECHNICKÝMI PAMÁTKAMI

  • Ostrava

Pokud se zajímáte o průmyslové dědictví, je pro vás „technotrasa“ Ostravou a jejím okolím to pravé. Jde o neznačenou, virtuální trasu propojující industriální památky z oblasti hornictví, hutnictví, železnice, automobilového průmyslu, hasičské techniky, pivovarnictví, vojenství i zemědělství. Budete mít mimo jiné možnost sfárat pod zem.

Přímé vlakové spojení, na místě můžete být již za 3 hodiny a 1 minutu. Kdybyste jeli autem (2krát 375 = 750 km), zatížili byste ovzduší mj. těmito emisemi:

Emise vzniklé při cestě autem do Ostravy

 

 

 

  • Ústí nad Labem

V městě na naší největší řece a v jeho okolí je toho k vidění spousta a bez povšimnutí byste neměli nechat ani Masarykova zdymadla (užívá se i název Zdymadlo Střekov podle městské části, kde se nacházejí). Masarykova zdymadla, která jsou chráněnou technickou památkou, byla vybudována v letech 1924–1936 a splavnila do té doby často nesjízdné místní peřeje.

Přímé vlakové spojení, na místě můžete být již za 1 hodinu a 12 minut. Kdybyste jeli autem (2krát 89 = 178 km), zatížili byste ovzduší mj. těmito emisemi:

Emise vzniklé při cestě autem do Ústí nad Labem

 

 

 

  • Břeclav

Technickou památkou jiného druhu jsou vinné sklepy. V Břeclavi se za účelem jejich poznání můžete napojit na místní okruh Vinařské stezky Podluží, který vede převážně rovinatou polní krajinou a lužními lesy. Má délku přes 40 kilometrů, a je tedy ideální pro cyklisty, ovšem na své – a jistě nepůjde jen o obdiv k technickým parametrům sklípků – si i při skromnější délce přijdou také pěší výletníci.

Přímé vlakové spojení, na místě můžete být již za 3 hodiny a 3 minuty. Kdybyste jeli autem (2krát 258 = 516 km), zatížili byste ovzduší mj. těmito emisemi:

Emise vzniklé při cestě autem do Břeclavi

 

 

 

Vlak, auto a čas

„Dostihy“ vlak–auto neřešíme. Obecně: z Prahy to časově lépe pro vlak dopadá při jízdě na sever Moravy či do Slezska (Ostrava) a v řadě ostatních případů je zanedbatelná časová výhoda u automobilů srovnaná nepředvídatelnými okolnostmi (kolony) a přestávkami k tankování, krátkému odpočinku či na oběd. Zvážíme-li všechna pro a proti, je vlak vždy lepší volbou!