Neděle přinese na železnici řadu novinek

Čistá mobilita Aktuálně
5. 12. 2017 Čistou stopou Prahou
foto regionálního vlaku Regionova
Ilustrační foto: www.skoda.cz

Od této neděle dojde v Praze a Středočeském kraji k výraznému posílení vlakových spojů a rozšíření možnosti cestovat na jízdní doklady PID dále než dosud.

Pražský víkendový rozjezd v 02:30

Největší novinkou v železničním jízdním řádu platném od 10. prosince je noční rozjezd o víkendových nocích z pražského hlavního nádraží v půl třetí ráno do všech hlavních směrů. „Lidé už nebudou muset chvátat o víkendu na poslední vlak v půl jedné jako dosud,“ příblížil změnu náměstek primátorky a pražský radní pro dopravu Petr Dolínek, který dále doplnil, že oproti jízdnímu řádu 2017 dochází k navýšení objednávky v rámci Prahy o 4,2 procenta. Vlaky nově po Praze ujedou 5,2 milionu kilometrů.

Další novinky vlakové dopravy

Přibydou například nové vlaky na Posázavském pacifiku, mezi Slaným a Kralupy nad Vltavou i mezi Litní a Zadní Třebaní a více přímých vlaků pojede také z Prahy do Mělníka. V sezóně začne jezdit nový turistický vlak Cyklo Brdy z Prahy do Březnice a zrychlí vlakové spojení z Kladna na pražský Zličín a Smíchov. Navíc se rozšiřuje na Benešovsko, Kolínsko a Kutnohorsko možnost cestovat ve vlacích na jízdní doklady Pražské integrované dopravy (PID)… „Kromě nočních rozjezdů, které jsme domluvili společně s Prahou, pracujeme na tom, abychom postupně přidávali vlaky všude, kde je potřeba,“ uvedl k tomu radní pro oblast dopravy Středočeského kraje František Petrtýl. Výsledkem je o 4,4 procenta vyšší objednávka železniční dopravy pro příští rok, což v absolutním vyjádření představuje téměř 16 milionů kilometrů.

Přehlednou charakteristiku Jízdního řádu 2018 v Praze a Středočeském kraji včetně zajímavých grafů o stoupají oblibě vlaků PID najdete v prezentacI pod tímto textem. Detailní informace o všech změnách naleznete na webových stránkách ROPID.

Zdroj: České dráhy a ROPID.