Pozor, vezu laptop!

Čistá mobilita Aktuálně
23. 8. 2017 Čistou stopou Prahou
foto laptopu v autě
Ilustrační fota k článku Lukáš Eršil

Musím jet do práce autem, protože vozím spoustu věcí, které bych jinak neunesl… Je tomu opravdu tak? Co skutečně potřebujeme mít s sebou, když jedeme do práce?

Pár kilo uneseme

Základní věci jsou klíče, peněženka a mobil – dostali jsme se s tím přes kilo? S velkou pravděpodobností ne. A co ještě opravdu potřebujeme mít s sebou do práce? Optimální váha tašky přes rameno nebo batůžku pro každodenní nošení by neměla přesáhnout 10–15 % naší hmotnosti. Pro představu: pokud vážíme 70 kilogramů, jedná se o 7–10 kilo. To platí pro chůzi, na kole přepravíme bez problému náklad až dvojnásobný, a to si vystačíme s brašnou na zadním nosiči.

taška přes rameno v kufru auta

Nákup

Musíme si cestou nakoupit? Pokud se do obchodu stavujeme pravidelně cestou z práce, nedosahují ve většině případů naše nákupy velkých objemů. Podle nedávného rakouského průzkumu není více jak polovina realizovaných nákupů těžších než pět kilo. A autem navíc nepotřebujeme jezdit každý den ani v případě, že jednou za čas uděláme velký nákup.

Sport a hobby

Potřebujeme mít s sebou věci, které souvisejí s naší volnočasovou aktivitou, na kterou se chystáme rovnou z práce? Ano, to už zní věrohodněji. Nicméně pokud je k této aktivitě potřeba těžkého velkorozměrného náčiní, většinou je možné si jej na místě vypůjčit. A věci na převlečení, raketa nebo pálka, hokejka, brusle, balón, to vše dokážeme snadno přenést – kdybychom jenom trochu chtěli. Nepůjde to snad jen v případě, kdybychom potřebovali golfový bag nebo hrát na basu.

sportovní raketa v kufru auta

Pojízdná skříň

V čem je tedy vlastně problém? Odpověď je jednoduchá: v naší lenosti. V lenosti přemýšlet, jaký je náš program a co budu přes den skutečně dělat. Z britského průzkumu (ZDE) vyplynulo, že více než 54 procent  řidiček používá své auto jako skříň, ve které mají vše, co by se mohlo náhodou hodit. A ani u mužů, kteří tvoří v ČR převážnou většinu uživatelů auta pro každodenní dojíždění, to není jiné. Zkusme se poctivě zamyslet nad obsahem kufru svého auta.

Dovolená

A platí to, i když se balíme na dovolenou, na kterou jedeme autem. Auto přece uveze všechno a mohlo by se to hodit! Je tak pohodlné mít stále vše po ruce ve své pojízdné skříni. Protože nemusíme vynaložit žádnou energii k jejímu rozpohybování, je tato skříň stále plná věcí a pak samozřejmě zcela logicky budí dojem, že tolik toho na zádech neuneseme. A opravdu: neuneseme. Ovšem potřebujeme mít opravdu všechny ty věci stále s sebou?

A to je dovolená, kdy si toho skutečně potřebujeme vzít víc než do práce. V tom případě je totiž často možné přeložit naši častou výmluvu „Musím jet autem, protože mám spoustu věcí, které bych neunesl,“ takto:

potisk trička UAX s názvem Pozor, vezu laptop

(Líbí se vám obrázek Radka Leskovjana? Můžete ho mít jako potisk nejen na tričko... Skočte do našeho e-shopu, kde najdete i další čisté" motivy vzniklé z naší spolupráce s tímto předním grafikem a značkou UAX.)