Praha podpořila carsharing

Autem Aktuálně
6. 2. 2018 MHMP, Čistou stopou Prahou
momentka ze stánku Asociace českého carsharingu na Dni bez aut 2017
Prezentační stánek Asociace českého carsharingu na Dni bez aut 2017

Pražský magistrát a Asociace českého carsharingu dokončily vývoj webových stránek, které usnadňují využívání carsharingu na území metropole. Možnost vyzvedávání a vracení vozidel bude v modrých a fialových zónách placeného stání. Poskytovatelé služby musí splňovat definici sdílených vozidel schválenou Radou hl. m. Prahy.

Výhody pro uživatele i město

V západní Evropě představuje carsharing profesionální službu s adresným provozovatelem a všemi specifiky, která zaručují kvalitu a široké možnosti využití, a tímto směrem se vydává i Praha. Cílem je nabídnout jednoduchou, výhodnou a ohleduplnou službu mobility. Uživatel, který potřebuje auto jen občas, má díky carsharingu k dispozici různorodý vozový park a může si tak ušetřit mnoho starostí a peněz. Jeden moderní sdílený automobil dokáže díky efektivnímu využití nahradit až 10 soukromých aut, městu proto carsharing pomáhá šetřit životní prostředí snížením emisí a snížením potřeby parkovacích míst.

Rezervace už i na nové mapce

„Tento systém umožnuje výběr jakéhokoli sdíleného vozu přímo z mapky Prahy. Zde každý najde zároveň i informaci o poskytovateli služby k vybranému vozu, k případné registraci a následným informacím spojeným s jeho užíváním,“ upřesnil význam nových webových stránek náměstek primátorky hl. m. Prahy Petr Dolínek.

V praxi si jednoduše každý registrovaný uživatel carsharingu vůz vyhledá a zarezervuje kdekoli v Praze, ať už přímo na http://mapa.ceskycarsharing.cz/ nebo v aplikaci či na webu svého poskytovatele. V průběhu rezervace, kdy je vozidlo vypůjčeno zákazníkem, však již vůz nemá oprávnění parkovat v zónách placeného stání zdarma a bez časového omezení. Tato možnost se opět aktivuje v okamžiku ukončení rezervace, čímž se vůz znovu zobrazí na zmíněné mapě či v aplikaci a stane se tak veřejně dostupným pro další uživatele.

Větší dostupnost služby

„Jsem rád, že se nám podařilo spojit síly s Magistrátem hlavního města Prahy a podpořit tak projekt, který Pražanům přiblíží carsharing a Pražanům se stane dostupnějším,“ řekl předseda Asociace českého carsharingu Hynek Homola.

Pro další fázi je záměrem užší propojení služby sdílení vozidel s rezidentním parkováním v zónách placeného stání.