Praha ve finále soutěže o nejlepší Evropský týden mobility 2017

Čistá mobilita Aktuálně
1. 3. 2018 MHMP, Čistou stopou Prahou
Dítě na stánku ČSP plní dětský úkol
ETM / DEN BEZ AUT 2017 - momentka ze stánku Čistou stopou Prahou

Česká metropole dosáhla významného prestižního úspěchu, když ji odborná porota vybrala mezi finalisty soutěže o nejlepší loňský Evropský týden mobility (ETM). Absolutní vítěz z nominovaného trojlístku měst Praha, Vídeň, Granada bude vyhlášen 21. března.

Bodovala prospěšná partnerství

Mezinárodní porota soutěže ve složení Cynthia Bonsignore (Mezinárodní asociace veřejné dopravy UITP), Freya de Muynck (Traject Mobility Management), Niccolò Panozzo (Evropská federace cyklistů ECF) a Robert Pressl (FGM-AMOR) konstatovala, že Praha během ETM excelovala ve vytváření vzájemně prospěšných partnerství s nevládními organizacemi a místními podniky (více informací o ETM v Praze najdete ZDE a o jeho součásti Den pro Prahu / Den bez aut s přiloženým videem a bohatou fotogalerií TADY).

Na Vídni porota ocenila řadu činností, které úzce odrážely ústřední téma ETM 2017 „Čistá, sdílená a inteligentní mobilita“, a Granada na porotce učinila dojem oslavami Dne bez aut spojenými s rozsáhlou komunikační kampaní zahrnující propagaci veřejné dopravy.

Základní informace o ETM obecně a ETM 2017

 

 

 

 

 

 

Pozitivní motivace lepší než zákazy

„Je to velké ocenění pro Prahu i pro všechny, kdo pracují na podpoře udržitelné mobility. V českém prostředí jde stále o nepříliš známý pojem. O to důležitější je znovu a znovu vysvětlovat veřejnosti, o co jde a proč je to důležité. Jsem totiž přesvědčen, že správná cesta k udržitelné mobilitě nevede přes nařízení a zákazy, ale naopak přes pozitivní motivaci lidí, aby se k této snaze sami přidali v co největším počtu," řekl náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek.

​vysvětlení, co je udržitelná mobilita

 

 

 

Kategorie menších měst

Do soutěže o nejlepší ETM byla poprvé zahrnuta kategorie měst pod 50 000 obyvatel s cílem ocenit úspěchy malých měst v Evropě v oblasti udržitelné mobility. Finalisty této kategorie se staly Igoumenitsa (Řecko), Lindau (Německo) a Tivat (Černá Hora). Městečko Igoumenitsa získalo velký počet bodů díky svému intenzivnímu úsilí v oblasti komunikace s místními obyvateli a obyvateli okolních obcí o přínosech udržitelné mobility. Město Lindau provedlo působivá opatření, včetně změny účelu parkovacích míst, zatímco město Tivat porota chválila za aktivity zapojující občany.

Cena SUMP

Kromě soutěže o nejlepší Evropský týden mobility se uděluje rovněž cena za vynikající plánování udržitelné městské mobility – Sustainable Urban Mobility Planning (SUMP). Za loňský rok na ni byl nominován Velký Manchester (Velká Británie), Milán (Itálie) a Turda (Rumunsko).

BLIŽŠÍ INFORMACE O CENĚ SUMP

 

 

 

 

 

 

Vítězové obou kategorií soutěže o nejlepší ETM i ceny SUMP budou slavnostně vyhlášeni v Bruselu 21. března 2018. Ceny vítězným městů předají komisařka pro dopravu Violeta Bulc a generální ředitel pro životní prostředí Daniel Calleja… Pokud chcete vědět více, podívejte se na www.mobilityweek.eu.

Tak Praze v první jarní den držme palce!