Přijďte se projít budoucí čtvrtí Smíchov City

Čistá mobilita Aktuálně
22. 11. 2017 MHMP, Čistou stopou Prahou
vizualizace budoucí části smíchovské čtvrti
Vizualizace části nové smíchovské čtvrti

V příjemný obytný, kancelářský a veřejný prostor s obchody, restauracemi i parky se na Smíchově v dohledné budoucnosti promění dvacet nevyužitých hektarů bývalého místního nákladového nádraží. Vy se po něm ovšem můžete projít již nyní.

Zavítejte do Centra architektury a městského plánování CAMP v areálu Emauzského kláštera na výstavu Smíchov City: Od nádraží k nové čtvrti. Na podrobném modelu v měřítku 1 : 500 si tam prohlédnete budoucí podobu nové čtvrti Smíchov City s rozložením ulic, domů a parků i řešením dopravní situace. A navíc se tam díky moderním technologiím budete moci novou čtvrtí také projít.

Od nevyužitého pozemku k nové čtvrti

Smíchov byl založen jako průmyslová čtvrť na periferii, dnes však leží v centrální části města a velkou část jeho území čeká nové využití. Po rozsáhlé přestavbě původních Ringhofferových závodů na nákupní centrum přichází na řadu také bývalé nákladové nádraží. Pozemek o dvaceti hektarech je dnes nevyužitý, pro jeho strategické umístění mezi dvěma stanicemi metra a několika tramvajovými linkami je však vhodným místem ke vzniku nové městské čtvrti. Ta by měla nabídnout byty pro 3300 obyvatel a 9000 nových pracovních míst, a to nejen v kancelářských budovách, ale i v obchodech či restauracích v přízemí budov. Na projektu pracuje od roku 2004 developerská společnost Sekyra Group.

vizualizace budoucí části smíchovské čtvrti

Historický kontext, modely, virtuální realita

Výstava představuje jak historický kontext, do kterého nová zástavba vstupuje, tak konkrétní podobu budoucí čtvrti. Můžete se tak na ní seznámit s urbanistickým a architektonickým návrhem čtvrti, ale i s řešením dopravy či škol a parků. Součástí expozice jsou fyzické modely nové čtvrti i jejího okolí. S brýlemi pro virtuální realitu máte rovněž možnost se čtvrtí Smíchov City projít. Součástí výstavy je také bohatý doprovodný program, v jehož rámci můžete například vyrazit na komentovanou prohlídku.

Výstavu Smíchov City: Od nádraží k nové čtvrti můžete v CAMPu navštívit až do začátku ledna. Otevřeno je denně kromě pondělka od 9 do 21 hodin, vstup je zdarma.

Řekli o projektu

Leoš Anderle, výkonný ředitel Sekyra Group:

Z diskuze s obyvateli Smíchova vyplynulo, že by občané v nové čtvrti uvítali podélný park místo chystaného bulváru, a tuto změnu jsme do projektu zapracovali. Parkem se díky virtuální realitě na výstavě v CAMPu mohou obyvatelé projít již nyní.“

Ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR Praha) Ondřej Boháč:

„Za hlavní úspěch považuji zapracování výsledků participace do projektu a vyhlášení mezinárodní soutěže na jižní území. Je před námi ještě hodně práce, ale dosavadní spolupráce ukázala, že transparentní diskuze s developery má smysl a je přínosem pro celé město.“

Starosta MČ Praha 5 Pavel Richter:

„Projekt Smíchov City je významný nejen svým rozsahem, ale zejména kvůli propojení investora s hlavním městem, městskou částí a veřejností, což se u takto velkého projektu děje poprvé. Musím uznat, že investor skutečně bere na vědomí podněty občanů a uzpůsobuje jim projekt, díky němuž zde vyroste kromě bytů a kanceláří i velmi dobrá občanská vybavenost.”