Vítězné náměstí čeká proměna

Čistá mobilita Aktuálně
14. 3. 2018 Čistou stopou Prahou
Foto Vítězného náměstí z nadhledu
Zdroj: MHMP

Komplikovaná dopravní situace a nehostinné prostředí, takový pocit si dnes odnáší každý návštěvník Vítězného náměstí na Praze 6. IPR Praha však již brzy vyhlásí urbanisticko-architektonickou soutěž na jeho novou, lidsky přívětivou podobu.

Za zkratkou IPR se skrývá Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, který vyhlášení urbanisticko-architektonické soutěže plánuje na 16. dubna. „Kulaťák je další z řady významných pražských náměstí, které se chystáme zlepšit. V běhu je rekonstrukce Malostranského náměstí, špičkové světové týmy se chystají upravit park na Karlově náměstí, věnujeme se ale i náměstím mimo centrum. Příkladem je třeba náměstí OSN ve Vysočanech,“ říká k problematice primátorka Adriana Krnáčová.

Soutěž je navržena jako dvoukolová, což umožní účast širokému spektru účastníků. Investorem bude Magistrát hl. m. Prahy. V porotě  zasednou zástupci města i špičkoví architekti z tuzemska i ze zahraničí – předsedat jí bude odborník na urbanismus Jan Jehlík, členy budou mj. autor londýnského Trafalgar Square Peter Heath nebo berlínský architekt Ivan Reimann. Ceny a náhrady výloh v soutěži jsou stanoveny na 3 280 000 Kč bez DPH.

plánek Vítězného náměstí seshora

Náměstí se promění v reprezentativní místo Prahy 6, které bude dobře přístupné pro všechny, ať už se pohybují pěšky, na kole, automobilem nebo veřejnou dopravou. „Zkušenosti z Londýna ukazují, že je možné skloubit intenzivní dopravu s kvalitním veřejným prostorem a náměstím, kde hrají prim chodci. Vítězné náměstí má potenciál stát se oblíbeným centrem Prahy 6 a místem, kde se lidé chtějí potkávat,“ upřesňuje záměry pražské radnice náměstkyně primátorky Petra Kolínská.

Více informací naleznete na www.iprpraha.cz/viteznenamesti.