Vlaky linky „S“: Praha – Říčany

Čistá mobilita Aktuálně
5. 10. 2017 Jiří Juřík
Nádraží v Říčanech večer
Nádraží v Říčanech po setmění. Zdroj: wikimedia.org, autor: VitVit

Super na pravidelné cestování do práce i na výlety – takové jsou vlakové linky „S“, v nichž můžete cestovat za zvýhodněný tarif Pražské integrované dopravy. Věnujeme se jim v našem projektu Lepší káva ve vlaku než štrúdl na silnici. Zároveň mapujeme nádraží, odkud můžete na nějaký zajímavý pěší či cyklistický výlet vyrazit.

Linka S9

Spojuje Lysou nad Labem s Benešovem, přičemž projíždí Prahou. Nádraží Říčany, na které zaměříme pozornost dnes, se nachází ve směru Praha hlavní nádraží – Benešov u Prahy. Trať bývala součástí Dráhy císaře Františka Josefa nazvané podle stejnojmenné společnosti, která ji po řadě problémů uvedla do provozu počátkem sedmdesátých let devatenáctého století. Více o ní najdete ZDE.

Říčany

Říčany (okres Praha-východ) a jejich okolí jsou velmi silně se rozvíjející lokalitou s rychle se rozrůstající zástavbou rodinných domů. Tomuto však neodpovídá kapacita silnice první třídy I/2, která spojuje oblast Mukařova s Říčany a dále směřuje do Prahy. Kolony mezi Říčany a Prahou jsou pověstné, stejně jako zácpy u exitu E12 z dálnice D1 na Říčany. Vlakové spojení Říčan s metropolí je proto ideálním řešením dojíždění. Ve špičce všedního dne zde vlaky jezdí zhruba každých patnáct minut a cesta na pražské hlavní nádraží trvá pouhých 27 minut.

turistické centrum v rondelu
V rondelu je i turistické informační centrum. Foto: Vít Pechanec

Nádraží

Nádraží v Říčanech je neobvyklé. Historická výpravní budova již svému účelu od nedávné modernizace trati neslouží. Novou dominantu nádraží tvoří tzv. rondel, který s okolím propojuje široký podchod pod nástupišti. V rondelu je malá čekárna, pokladna, turistické informační centrum a půjčovna koloběžek. Nechybí zde malá knihovna a na okraji je samoobsluha. Kola se odkládají v podchodu k zábradlí.

tabulka vybavení nádraží

 

tabulka informací pro cyklisty a turisty

Turistika

Říčany jsou turisticky velmi vyhledávaným místem, středem Ladova kraje. Velmi lákavá je oblast na východ, kde jsou krásné lesy a řada rybníků v létě vhodných ke koupání.

tabulka zajímavostí v okolí