Vlaky „S“: Praha – Kolovraty

Čistá mobilita Aktuálně
28. 8. 2017 Jiří Juřík
Železniční zastávka Praha-Kolovraty, celkový pohled
Železniční zastávka Praha-Kolovraty. Použité fotografie k článku autor

Vlakové linky S jsou super na cestu do práce i na výlet! Přibližujeme vám je v rámci projektu „Lepší káva ve vlaku než štrůdl na silnici“. Pokaždé se také věnujeme vybranému nádraží či vlakové zastávce, odkud můžete po vystoupení vyrazit na zajímavý výlet po svých i na kole. Dnes jsou to Kolovraty – poslední zastávka na trase, kam ještě dojedete na pražskou Lítačku.

Linka S9

Spojuje přes Prahu Lysou nad Labem s Benešovem, přičemž Kolovraty leží ve směru Praha hlavní nádraží – Benešov u Prahy. Trať bývala součástí Dráhy císaře Františka Josefa nazvané podle stejnojmenné společnosti, která ji po řadě problémů uvedla do provozu počátkem sedmdesátých let devatenáctého století. Blíže jsme se jí věnovali ZDE.

parkoviště u žel. zastávky v Kolovratech
Parkoviště

Zastávka Kolovraty

Stanice Praha-Kolovraty sice není nádraží, ale „pouze“ železniční zastávka, přesto jde o tarifní bod s vysokým obratem cestujících. Tomu odpovídá i četnost spojů, které zde v dopravní špičce jezdí v obou směrech přibližně každých patnáct minut. Do spádové oblasti železniční zastávky patří obce Benice, Lipany a Nedvězí.

tabulka vybavení žel. zastávky v Kolovratech

Turistův ráj

Pěší turisté i cyklisté mohou v okolí městské části Praha-Kolovraty využít unikátní okruhy, které využívají obnovené či nově vybudované cesty mezi poli, podél potoků, po mezích či mezi nově vysazenými lesíky a stromořadími. Vycházkové okruhy, které spojují Uhříněves, Lipany a Říčany, mají svá pojmenování a značení v terénu. Jejich středem jsou právě Kolovraty, jejichž městská část je zřídila.

tabulka informací pro cyklisty a turisty

 

cyklostojany u žel. zastávky v Kolovratech
Cyklostojany ve tvaru obráceného "U"

 

Fotogalerie