Vlaky „S“: Praha – Úvaly

Čistá mobilita Aktuálně
4. 9. 2017 Jiří Juřík
pohled na nádražní budovu
Pohled na zrekonstruované nádraží

V projektu Lepší káva ve vlaku než štrůdl na silnici pokračujeme v mapování vlakových linek „Esko“, které můžete výhodně využít jak pro dopravu do práce, tak pro cestu na výlet. Dnešním tipem, odkud na takový výlet vyrazit, je železniční stanice Úvaly, kam se můžete dopravit hned dvěma linkami S.

Linka S1 a linka S7

Zaveze vás tam linka S1 ve směru Praha – Český Brod – Kolín (v průběhu dne z Prahy odjíždí z Masarykova nádraží, pouze popůlnoční spoj z hlavního) nebo S7 ve směru Praha – Český Brod (z Prahy, kam přijíždí z Berouna, vyráží z hlavního nádraží). Úvaly jsou první železniční stanicí za hranicí hlavního města Prahy. Jízdní řády linek S se všemi železničními stanicemi a zastávkami si pohodlně vyhledáte například na stránkách ROPID (ZDE).

hotel naproti nádraží
Naproti nádraží je hotel s levným ubytováním a restaurací.

Přetížená silnice

Mimo páteřní železniční tratě ve směru Kolín je možné pro dopravu do hlavního města využít silnici první třídy I/12, která však bývá ve špičkách pravidelně přetížena. Severně od Úval vede paralelní dálniční komunikaci D 11.

tabulka s vybavením nádraží

Úvaly

S ohledem na vysokou oblíbenost železniční dopravy zejména z důvodu rychlého spojení s centrem hlavního města Prahy, je v Úvalech zaveden interval vlaků 15 minut. Úvalské nádraží není oblíbené pouze místními obyvateli, ale je atraktivní také pro turisty. Vede okolo něj červená turistická značka, a to z Posázaví přes oblíbené říčanské lesy, která dále pokračuje směrem na přírodní park Klánovice-Čihadla.

tabulka s informacemi pro cyklisty a turisty

 

tabulka se zajímavostmi v okolí