Výlet Pražským Semmeringem

Čistá mobilita Aktuálně
19. 8. 2017 Roman Sovák
motoráček na viaduktu
Zdroj: ROPID

Je léto, čas velkých i malých výletů a jeden z těch druhých vám nabízíme. Vydejte se „Pražským motoráčkem“ po nejkrásnější železniční trati ve městě zvané Pražský Semmering a romantika s kouzelnými výhledy vás nemine.

Kudy kam

Vláček startuje na pražském hlavním nádraží a po projetí vinohradským tunelem a překonání Vltavy je jeho první zastávkou Praha-Smíchov severní nástupiště, odkud začíná ten „pravý Semmering“: hadovitě se vinoucí trať překonávající převýšení 93 metrů na osmi kilometrech, jízda po dvou kamenných obloukových hlubočepských viaduktech ve výšce přes 20 metrů a mezi vápencovými skálami, dále kolem přírodního parku Košíře – Motol a „ve finále“ například přes most nad Jeremiášovou ulicí až na konečnou ve stanici Praha-Zličín u řepského sídliště.

Co uvidíte

Nádherné scenérie přes okno motoráčku. Pastva pro oči začíná již na mostě přes Vltavu – vpravo panorama historické Prahy včetně Hradčan, vlevo Vyšehrad s chrámem sv. Petra a Pavla. Za Smíchovem následuje malebné Prokopské údolí, které spíš znáte ze svých „pozemských“ toulek než z výšky viaduktů, a dále málo známé pohledy na město, vily v Košířích, kde se mimochodem točily Pelíšky, a tamější lesopark… Sečteno a podtrženo: pohodová jízda, při níž uvidíte Prahu jinak než obvykle. Dost možná vás to jako už tolik cestujících před vámi přiměje, abyste si ji zanedlouho užili ještě jednou – tentokrát směrem dolů.

Proč se říká Pražský Semmering? Jaký vláček vás poveze a v kolik odjíždí? Stačí vám na něj pražská Lítačka? Klikněte na webové stránky ROPID (ZDE)… Výletní motoráček jezdí pouze o víkendech a svátcích, ale kouzelnou tratí se můžete svézt i během pracovního týdne linkou S65.