Za nevšedními zážitky na kolejích

Čistá mobilita Aktuálně
10. 1. 2018 Roman Sovák
historická souprava metra ve stanici
Historická souprava metra na lince C. Zdroj: archiv DPP

Projet se historickými soupravami po pozemních i podzemních pražských kolejích a podívat se také do zázemí dep a dílen nabízí dlouhodobý projekt Praha technická. Nasedněte do pečlivě vymazlených" dobových vozů a vagónů a skloubíte dobrodružství poznávání s příjemnou nostalgií.

Možností této zážitkové turistiky v Praze a okolí, kterou organizuje Hospodářská komora hl. m. Prahy ve spolupráci s Klubem železničních cestovatelů (KŽC) a pražským dopravním podnikem (DPP), máte celou řadu.

Jízdy a akce

Chcete si vydat na cestu po nejzajímavějších a jinak málo dostupných místech Prahy a obdivovat během ní úchvatné výhledy na architektonické skvosty města z neznámých úhlů, ale také technické zajímavosti s vazbou na železnici – historické i ty nejmodernější? Tak si vyberte jízdu motoráčkem „Hurvínek“, „Kredenc“ či „Loďák“.

Příznivci metra si zase určitě vychutnají projížďku zpět v čase historickou soupravou 81–71, při které jim bude poodhaleno i zákulisí depa Zličín nebo Hostivař.

Díky nabídce Motoráčkem na metro máte také možnost oba jedinečné zážitky propojit: motoráček vyjíždí z hlavního nádraží do depa Kačerov – a to po vlečce! –, následuje exkurze po depu s odborným výkladem a jízda historickou soupravou Ečs po lince metra C, během níž můžete mimo jiné nahlédnout otevřenými dveřmi do kabiny strojvedoucího.

Další speciální akce navíc připravuje dopravní podnik s názvem Nostalgie DPP 2018 (první z nich, komentovaná prohlídka zázemí Ústředních dílen v Hostivaři, se uskuteční 27. ledna).

motoráček za jízdy na mostě
Ilustrační foto. Zdroj: KŽC

 

Jak na to

Více, a to včetně termínů (některé akce jsou ovšem teprve v přípravě) a výhradní možností rezervace, najdete na www.prahatechnicka.cz. Pozor, jízdy a prohlídky jsou velmi oblíbené a kapacita vozidel či návštěvnických míst naopak značně omezená! S výběrem a zakoupením jízdenky/vstupenky proto neváhejte, někdy se volná místa vyprodají již několik týdnů před akcí.

Kromě uvedeného webu vřele doporučujeme sledovat také stránky KŽC a DPP, které jednak poskytují podrobnější informace o uvedených akcích (ZDE a ZDE), a navíc na nich najdete i možnosti nezahrnuté pod projekt Praha technická jako například pronájem historických souprav organizacím či skupinám osob, návštěva Muzea MHD a podobně.

Pokud na speciální jízdy neseženete jízdenky, můžete si nostalgii na kolejích užít také na pravidelných linkách, o nichž jsme již psali dříve. Jde o Pražský motoráček a dvě tramvajové linky č. 23 a od konce března opět i č. 41.