Jaký byl For Bikes 2016

Kolo Aktuálně
11. 4. 2016 Sylva Švihelová
Stánek HLMP For Bikes 2016

Již sedmý ročník cyklistického svátku For Bikes v Letňanech pomyslně odstartoval letošní cyklistickou sezonu. Jaké to tam bylo, to se vám pokusíme přiblížit v následujícím článku.

Nejprve něco statistiky. Letošního cyklistického svátku, který proběhl ve dnech 1. až 3. dubna, se zúčastnilo 270 vystavovatelů, jejich stánky si prohlédlo na 30 448 návštěvníků a k tomu ještě 140 akreditovaných novinářů.

Jako hlavní vyznění veletrhu lze zaznamenat nástup kvality. Zmizely stánky, které nemají cokoliv společného s cyklistikou (třeba leštidla na boty), rovněž kvalita prezentovaných kol stoupla. Ostatně, vstupné 200 Kč by zájemce o kolo za 3 000 Kč nejspíš nedal. A tak byly k vidění opravdu kvalitní stroje, zkrátka cyklistická elita. Nicméně, nešlo o žádnou prominentní elitu. Prostě kvalita se posouvá i do nižších cenových pater.

Letošní For Bikes nepřinesl žádnou převratnou novinku, vlastně „jen“ pokračoval v trendu veletrhů předchozích. Průměry kol horských kol se usadily na číslech 27,5“ a 29“. Doposud nejrozšířenější průměr 26“ byl k vidění u dětských MTB kol. Stejně tak sortiment kol se ustálil v několika kategoriích. Mohli jste si tak prohlédnout špičková, ale i dostupná kola silniční, horská pevná a celoodpružená, stejně tak i kola trekingová, tedy pro běžné ježdění. Zajímavý je nástup kol s opravdu tlustými plášti, tedy tzv. Fat Boye. Tyto stroje mají pláště s rozměrem 4 palce a více, tedy skoro jednou tak tlustší, než běžné kolo MTB. Tato mnohdy až monstra jsou primárně určena pro jízdu ve sněhu, ale při na nadílku chudém průběhu našich zim se používají i pro celoroční jízdu. Zde pak tlusté pláště nahrazují odpružení. Nicméně na veletrhu For Bikes byly k vidění i Fat Boye celoodpružené, či dokonce s elektropohonem.

Dalším fenoménem letošního veletrhu byla elektrokola, která jsou již nedílnou součástí sortimentu snad všech vystavovatelů. Nárůst nabídky, ale i zájmu o elektrokola dokazovala opravdu velká a především hojně využívaná testovací dráha. Ostatně, těch testovacích i jiných drah bylo na veletrhu více, a to jak pro malé děti, tak i pro zkušené ridery.

O tom, že svět cyklistiky nejsou jen kola a jejich příslušenství, jste se mohli přesvědčit v samostatné hale, která byla věnována jednak cyklistickým regionům, ale i organizacím, které jízdu na kole podporují. Šlo tedy o regiony napříč naší republikou, ale také například o stánek Státního fondu dopravní infrastruktury nebo o stánek hlavního města Prahy. Pražský magistrát pro rok 2016 připravil zcela novou cyklo mapu metropole, která je nově rozdělena na pět samostatných mapových listů. Ve stánku jste se rovněž mohli nechat vyfotografovat na retrokole s pozadím Hradčan a snímek si okamžitě odnést, jako památku (fotky I. den; II. den). Návštěvníci se zde mohli také blíže seznámit s projektem ReKola a i ženy si zde tentokrát našly své. Od začátku dubna je totiž v běhu projekt Dělám co cítím plný lifestylových tipů. Podpořit jej můžete na stejnojmenných facebookových stránkách.

Samostatnou kapitolou veletrhu For Bikes jsou pokaždé nejrůznější doprovodné akce, exhibice, soutěže, závody, rozhovory a tiskové konference. Pro Pražany byla nejdůležitější akcí páteční tiskovka, při které byl představen nový portál Čistou stopou Prahou, zaměřený na udržitelnou městskou dopravu. Portál bude upozorňovat negativní dopady nadužívání motorové dopravy a to zejména na vysokou koncentraci škodlivých látek v ovzduší, které zhruba ze 70 % pochází z individuální automobilové dopravy. Smyslem portálu však není jen apelovat na zodpovědnost ke svému okolí, ale také nabízet možnosti řešení, jakými jsou chůze, jízda na kole, MHD nebo využití alternativních paliv. Druhou funkcí webu je informovat veřejnost o aktuálním dění a činnosti místních neziskových organizací v dané oblasti. Projekt představil náměstek primátorky Petr Dolínek, a to symbolicky na dopravním cargo kole (E-Tricycle Promo z dílny Cargobikes), které bylo následně k vidění na stánku hl. města.

Letošní veletrh For Bikes 2016 byl opravdu nabytou akcí, kde jste se mohli nejen pokochat nejnovějším cyklistickým sortimentem, ale také si jej prakticky vyzkoušet, či teoreticky se dovědět řadu informací ze světa jízdních kol a dění v jejich blízkosti.

Autor článku: Jiří Juřík

Autoři fotografií: Simona Amiridu, Jiří Juřík, Sylva Švihelová

Dále o For Bikes napsali:

Praha.eu: Praha spouští portál Čistou Stopou Prahou

Rozhlas.cz: Čistou stopou Prahou: Praha má nový portál o udržitelné dopravě