O čem jsou cyklojízdy

Kolo Aktuálně
18. 4. 2016 Sylva Švihelová
Cyklojíza - zdroj: Cyklojizdy.cz
Cyklojizdy.cz

V sobotu 16. dubna proběhla Velká jarní cyklojízda, jaký je její význam a proč se pořádá?

Máme za sebou další z tradičních jarních cyklojízd. Díky dešti a nepříliš příznivým teplotám se sice nezúčastnilo tolik lidí jako v roce 2015, ale i tak se na Jiřího z Poděbrad sešla téměř tisícovka cyklistů.

Více o letošní jarní cyklojízdě se dočtete na portálu prahounakole.cz

Pravděpodobně každý z nás již zaznamenal, že se tato akce pořádá, ale málokdo si je vědom jejich významu. Je opravdu jejím cílem blokovat dopravu a naštvat motoristy, jak se mnozí domnívají? 

První cyklojízdy (anglicky „Critical mass“) mají své kořeny již v 70. letech 20. Století. V mnohých velkoměstech západní Evropy, ale také v Americe, si lidé začali pomalu uvědomovat negativní dopady automobilové dopravy a svou nespokojenost vyjadřovali pravidelnými skupinovými vyjížďkami skrz město. Chtěli tak upozornit na zahlcenost městských center automobily, upozornit na to, že cyklisté ještě nevymřeli, jak se mnohde předpokládalo, a vyzvat samosprávu ke zlepšení cyklistické infrastruktury a rozvoji města jako místa příjemného pro život.  Jedny z prvních měst, ve kterých se pravidelně organizovaly cyklojízdy za zlepšení podmínek pro jízdu na kole, byla také Holandská města, která se dnes považují za cyklistický ráj (pro více informací se podívej se na „How the Dutch got their cycle paths“).

Postupem času se přidávala i další města. Původní myšlenka se nevytratila a naopak přibyly i nové hodnoty. Cyklojízda je tak nejen vyjádřením podpory ke zlepšování podmínek pro cyklistickou dopravu ve městě a výzvou k diskusím o ohleduplných způsobech přepravy, ale také oslavou pohybu a radosti z něj.  Se stoupající kvalitou rozvoje udržitelných způsobů dopravy začala mnohá města klást důraz spíše na ten druhý význam a organizovat jako jejich součást nejrůznější zábavné doprovodné aktivity. Příkladem může být pravidelně se opakující vídeňská Radparade překládaná spíše jako „Cyklistický průvod“ než jako „cyklojízda“ (více si můžete přečíst v článku „Postřehy z Radparadní Vídně“).

Velkou jarní a podzimní cyklojízdu v Praze pořádá občanské sdružení Auto*Mat. Termín, čas i trasa cyklojízdy bývá dlouho dopředu známa, uveřejněna na portálu www.cyklojizdy.cz a reportována některými z médií. Tyto dvě největší pražské cyklojízdy bývají v posledních letech zaštítěny městem a organizovány ve spolupráci s městkou policií. Organizátoři jsou dobrovolníci a celou akci realizují s téměř nulovým rozpočtem. Jejich největší odměnou je hojná účast lidí, kteří přijdou podpořit společnou myšlenku a vyjádřit svou radost z jízdy na kole.

Zatím největší účast zaznamenala loňská jarní cyklojízda tunelem Blanka (každá z jízd má své aktuální dopravní téma, které chce akcentovat), ke které se podle odhadů zúčastnilo až 5 tisíc lidí (podívejte se na 3 min sestřih jednoho ze zahraničních účastníků „Critical Mass bike ride 2015 in Prague“).

Praha však není zdaleka jediná ani první, kde cyklojízda letos proběhla.  Na začátku dubna vyjelo 10 tisíc cyklistů do ulic Vídně v rámci šestého ročníku Radparade (video sestřih od Argus ZDE), v březnu proběhla cyklojízda v Hamburku v počtu 800 cyklistů (video z jízdy ZDE) a v Londýně (záznam z jízdy ZDE). Velká mezinárodní Bike Parade se uskutečnila letos v březnu v rámci konference Velo City v Tai Pei (oficiální video sestřih ZDE). Naopak snad největší událostí byla lednová cyklojízda v Moskvě, o které reportovala televize Россия 24 (reportáž ZDE). Takhle by bylo možné jmenovat další a další města po celém světě.

Pokud vás zajímají další informace o cyklojízdách, jejich vzniku a smyslu, zkuste si přečíst základní informace na Wikipedii ZDE nebo se podívat na velice vydařené dokumentární video z Los Angeles ZDE.

Zdroj titulní fotografie: Cyklojizdy.cz