Prahou na kole bezpečně a v klidu

Kolo Aktuálně
12. 8. 2016 Jitka Vrtalová
Workshop opravy kol
Workshop zaměřený na svépomocné opravy kol v Bajkazylu. Foto: Jitka Vrtalová

S propíchlou duší, spadlým řetězem nebo nefunkčními brzdami se setkal snad každý, kdo alespoň občas vyrazí na výlet nebo na cestu do práce na kole. V pražském provozu pak může takový defekt způsobit horké chvíle, a to nejen pro vlastníka kola.

Jak v terénu kolo rychle opravit, ale především jak předejít nejčastějším způsobům opotřebení kola, představili zkušení mechanici v rámci workshopu, který se konal na vltavské náplavce. Akci organizovalo centrum Bajkazyl jako součást projektu Dělám co cítím. Projekt podpořilo hlavní město Praha.

Zajímavostí bylo kompletní ženské osazenstvo, a to jak na straně instruktorů, tak i mezi účastnicemi. „Akce byla otevřená pro všechny, ale trochu jsme čekali, že možnost samostatně si opravit kolo využijí hlavně ženy,“ řekl spoluautor nápadu Martin Kontra z pražského Bajkazylu. Mezi pražskými uživateli jízdního kola je v současné době zhruba jedna třetina žen. Se zlepšujícími se podmínkami pro jízdu na kole a vytvářením bezpečných opatření lze ale očekávat, že jejich počet se bude zvyšovat, podobně jako je tomu v zahraničí.

Jsem ráda, že jsem si tu mohla vyzkoušet základní opravy kol, ale také dozvědět se víc o údržbě,“ řekla o tom jedna z účastnic Iveta Sikorová. „Jednou jsme v terénu opravovaly s kamarádkou píchlou duši podle instrukcí po telefonu. Dá se to zvládnout, ale připravit se na takové situace je lepší,“ doplnila se smíchem. Průvodkyní úskalím ozubených koleček, spojek a nejrůznějšího nářadí byla v rámci workshopu Tereza Lejčarová, která pracuje jako mechanička v jednom z pražských servisů. Diskutovalo se například o tom, které části kola by měly být namazané a které naopak udržovat v suchu, jak vypadá sada základního nářadí nebo jak si poradit s pískajícími brzdami.

Zajímá vás také, jak se s pomocí „smrtící sedmičky“ vyhnout nejčastějším defektům a možným úrazům? V polovině září se bude workshop opakovat, pozvánku najdete na webu Čistou stopou Prahou.