Vidím. Vidíš... Vidíš mě?

Kolo Aktuálně
24. 10. 2016 David Horatius
neosvětlený cyklista
Zdoj: Sylva Švihelová

Po úspěšné cyklistické sezoně, která se v Praze opět obešla bez smrtelných zranění cyklistů, přichází pro mnohé ranní dilema. Mám vyjít ze své komfortní zóny a jet do práce na kole? Ti, kteří nepodlehnou své pohodlnosti, budou odměněni podzimně probarvenými stromy a vůní spadaného listí. Budou se ovšem muset poprat s kratšími dny, sychravým počasím a také s nepozorností řidičů, kteří cyklisty na svých cestách v tomto ročním období přestávají očekávat.

Hodně z nás již využívá různé reflexní doplňky, které výrazně zvýší naši viditelnost. Jsou levné, široce využitelné a nemusíme jim pravidelně dobíjet baterie. Reflexním doplňkům věnuje značnou pozornost BESIP a většina lidí již ví, že zvýší naši viditelnost až desetinásobně. Jenže reflexní doplňky rozhodně nejsou vše. Tam, kde nic nesvítí, odrazka nic neodrazí. Ani motorista, který si na cestu posvítit nezapomene, nemusí přes mokré přední sklo zaznamenat vše.  Jenže to není on, kdo na případnou kolizi zpravidla doplatí. Jako cyklisté a chodci jsme nejzranitelnějšími skupinami účastníků silničního provozu a je proto s podivem, jak lehkomyslně někdy k zajištění své viditelnosti přistupujeme. Nejčastější příčinou závažných dopravních nehod s účastí cyklistů je situace, kdy motorista poruší povinnost dát přednost v jízdě - a kdo jiný si o takovýto „faul“ říká více, než nedostatečně osvětlený cyklista?

A tak je vlastně dobře, že zákonodárce jasně stanovil všem cyklistům v silničním provozu povinnost být vybaven prvky zajišťujícími jejich dostatečnou viditelnost za ztížených světelných podmínek. Jízdní kolo má být v těchto situacích opatřeno bílým nepřerušovaným světlem vpředu a červeným přerušovaným světlem vzadu.

Současně ale platí, že bychom nikdy neměli svým osvětlením oslňovat ostatní účastníky silničního provozu! Byť si to často neuvědomujeme, máme řídítka se svítilnou poměrně vysoko, a tak relativně slabé světlo cyklisty ve zpětném zrcátku oslňuje zpravidla mnohem více než několikanásobně silnější světlomety auta. Ani na cyklistické stezce není příliš příjemné, když díky špatně nastavenému osvětlení protijedoucícho cyklisty se Vám na dalších několik desítek metrů setmí před očima!

Světla na kolo stojí pár korun – a takto směšná částka nám může zachránit život. Navíc si vrabci povídali, že ve snaze chovat se v provozu zodpovědněji a bezpečněji a dodržovat lépe zákony nám letos ochotně pomůže i policie. Jen jak se ještě trochu setmí…

NEJEZDI JAKO NETOPEJR!

Fotogalerie