Vyzkoušeli jsme, jak se jezdí na kole v pražských ulicích

Kolo Aktuálně
1. 6. 2016 Jitka Vrtalová
Testovací jízda v ulicích pražských Holešovic. Foto: Jan Hromádko
Testovací jízda v ulicích pražských Holešovic. Foto: Jan Hromádko

Diskusní večer o bezpečné jízdě Prahou na kole, následovaný cyklo-tour městem, se konal včera v pražských Holešovicích.

Jak si Prahu na kole užít a přitom se vyhnout nástrahám v podobě tramvajových kolejí, jak se vyrovnat se špatným počasím, jak se chovat na křižovatkách nebo třeba na smíšených cyklostezkách nebo jak správně kolo zamknout, o tom všem hovořili:

  • Lejla Abbasová, moderátorka
  • Emma Smetana, zpěvačka a moderátorka
  • Jiří Havelka, režisér autor a herec
  • Vítek Ježek, zakladatel Rekola
  • Sylva Švihelová, specialistka rozvoje cyklistické dopravy hlavního města Prahy

„Mnoho z našich obav je způsobeno nedostatkem vlastní zkušenosti. Zkusili jsme proto trochu narušit zažitou představu o tom, že jízda na kole po Praze musí být spojená s adrenalinovým zážitkem,“ řekla Sylva Švihelová, která má na pražském magistrátě na starosti cyklistickou dopravu. Užitečné tipy, jak si zajistit pohodovou jízdu, včetně vyhledání trasy a chování na cestě, komentovali svými zkušenostmi  ostatní hosté. Režisér Jiří Havelka, který je zkušený cyklista, nabídl své zážitky z pravidelné jízdy velkoměstem, čerstvé dojmy z první sezóny na kole zase přinesla Lejla Abbasová. Zpěvačka Emma Smetana, která se na kolo teprve chystá, se nejprve trochu obávala, společně s ostatními se ale nakonec rozhodla připojit se ke komentované cyklovyjížďce.

Během večera došlo i na správné zamykání kol. Nepříjemnou zkušenost s krádeží kola mělo hned několik z přítomných hostů. Přitom riziko, že nám kolo ukradnou, se dá výrazně omezit, stačí k tomu několik jednoduchých návyků, které může ovlivnit jednoduše každý z nás. „Zjistili jsme, že kolo, které stojí na místě delší dobu, je podstatně větším lákadlem pro zloděje. Důležitá je správná technika zamykání a samozřejmě i použitý zámek,“ řekl o tom zakladatel sdružení Rekola Vítek Ježek. Asistenti potom předvedli, jak se dá překonat běžný zámek během několika vteřin. „Určitě doporučujeme hlavně při delším odstavení kola používat zámek ve tvaru U, takzvanou podkovu,“ doporučil Vítek Ježek a přidal pár rad, jak a k čemu je dobré kolo přivázat.

Účastníci workshopu se potom vydali na komentovanou trasu v malých skupinkách pod vedením zkušených průvodců. Na několika zastávkách si potom vyměňovali svoje dojmy a zkoušeli si, jak projíždět bezpečně křižovatkami, kolem tramvajových ostrůvků, jak přejíždět koleje i jak se chovat bezpečně na různých typech cyklostezek. Kromě vlastních strojů si zájemci mohli zapůjčit růžová Rekola, speciální trasy byly připraveny pro elektrokola.

Akci pořádalo sdružení Rekola (www.rekola.cz) ve spolupráci s Čistou stopou Prahou (www.cistoustopou.cz) a Dělám co cítím (www.delamcocitim.cz).