Blíží se konec validátorů v Praze

MHD Aktuálně
13. 11. 2017 Čistou stopou Prahou
foto Lítačky
Lítačka svůj smysl neztratí, čeká ji rozšíření možností o další funkce

Od poloviny příštího roku bude získání předplacené jízdenky pro cestování Pražskou integrovanou dopravou (PID) „na dálku“ mnohem pohodlnější. Odpadne nutnost validace ve stanicích metra a vedle Lítačky si budeme moci předplacené jízdné nahrát i na jiné nosiče.

Současný stav

Předplacenou jízdenku pro Prahu i vnější regionální pásma si sice můžeme zakoupit z pohodlí domova, ale vlastní nahrání proběhne až po vložení do některého z validátorů, které jsou pouze ve stanicích metra. To není příliš komfortní a brání to v rozvoji předplatného systému ve Středočeském kraji.

Nově i platební karty a mobil

A co se tedy chystá? „Od 1. července 2018 si cestující budou moci nahrát jízdenku na libovolnou platební kartu, která je v České republice k dispozici. O měsíc později chceme představit aplikaci pro chytré mobilné telefony, která umožní nejen nákup předplacených jízdenek, ale i jednotlivých, které si nyní cestující kupují pomocí populárních SMS zpráv. Nahrávání proběhne okamžitě, už nebude nutné chodit do validátorů, ty budou zbytečné. Tento krok nám umožní rozvoj elektronického jízdného i na území Středočeského kraje,“ popisuje Václav Strnad, člen představenstva společnosti Operator ICT.

„Jsem ráda, že se cestující dočkají výrazného zlepšení v dostupnosti jízdného v Praze i ve Středočeském kraji,“ dodává pražská primátorka Adriana Krnáčová. „Je to další předpoklad, aby Pražskou integrovanou dopravou cestovalo více cestujících. Navíc dochází k naplňování vizí, se kterými byl Operator ICT zakládán.“

Další rozvoj Lítačky

Lítačka, to však nejsou jen předplacené jízdenky na městskou a integrovanou dopravu a plánuje se další rozšíření jejích funkcí. Už v současnosti si na ni můžeme půjčovat knihy v Městské knihovně a získat díky ní slevu například do Muzea Karlova mostu, Muzea hlavního města Prahy, Lobkowiczkého paláce či na plavbu Pražskými Benátkami. Připravuje se také využití Lítačky pro pražské školy coby bezpečného identifikátoru a ke vstupu do Městské knihovny přibude možnost vstupu na městská koupaliště a do dalších zařízení  hlavního města.

Zelená Lítačka nahradila původní červenou Opencard, která přestala být vydávána koncem února 2016. „O Lítačku je mezi cestujícími velký zájem, v oběhu již máme 563 677 těchto karet, navíc nás těší, že více než polovinu z nich si Pražané pořídili on-line na stránkách www.litacka.cz,“ přibližuje generální ředitel společnosti Operator ICT Michal Fišer. Aktivních karet Opencard, které budou v platnosti do února 2020, je v současnosti 269 935.

Smart Prague

Uvedené změny podporují příjemnější život ve městě v duchu Smart Prague se zaměřením na zavádění moderních technologií v jasně definovaných klíčových oblastech a tematických okruzích (více ZDE).