Cyklohráčkem mimořádně na zámek či na Říp

MHD Aktuálně
19. 10. 2016 Lukáš Eršil
Vlak
Zdroj: Oskar Exner

Výletní vlak Cyklohráček čeká poslední dva říjnové víkendy na jeho tradiční trase z Prahy kolem Okoře do Slaného kvůli opravě železniční tratě výluka. Tentokrát bude ovšem výluka cestou k novým zážitkům, protože vlak v části trasy nahradí historické autobusy. Cyklohráček samotný pak doveze výletníky naopak na Říp nebo k zámku v Nelahozevsi, tedy do míst, kam běžně nejezdí.

Cyklohráček  je rodinný výletní vlak se speciálně upravenými vozy pro cyklisty a pro děti. Zčásti je přestavěný na velkou pojízdnou hernu na kolejích s balónkovištěm, stavebnicemi i skluzavkou pro nejmenší. V sobotu, neděli a o svátcích jezdí z Prahy kolem Okoře do Slaného a jeho letošní sezona končí 30. října. Právě dva poslední víkendy v říjnu ho potká na jeho trase výluka kvůli opravě železniční tratě v úseku Noutonice – Podlešín. Konkrétně se jedná o tyto dny: sobota 22. 10., neděle 23. 10., pátek 28. 10., sobota 29. 10. a neděle 30. 10. 2016.

Do Slaného odklonem nebo historickými autobusy

„Cyklohráček je turistický a výletní vlak, nechtěli jsme, aby byla výluka komplikací, jako obvykle, chceme cestujícím ukázat, že to může být i cesta k neobvyklým zážitkům. Proto jsme se s ČD domluvili na nasazení historických náhradních autobusů,“ říká Julie Rogalewiczová z odboru marketingu ROPID a dodává: „Na trase z Hostivice přes Okoř až do Slaného se tak budou moci cestující svézt Škodou 706 RTO, Karosou ŠD 11 a nebo modrým kloubovým Ikarusem 280 v meziměstském provedení.“

„Historické autobusy zavádíme jako náhradní autobusovou dopravu vůbec poprvé. Věřím, že to bude pro cestující příjemné zpestření podzimního výletu. Zastaví také přímo u hradu na Okoři, zatímco z vlaku jsou to sem dobré dva kilometry pěšky,“ upřesnil ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah v Praze Alois Kašpar. „V historických autobusech bude platit standardní tarif Českých drah i Pražské integrované dopravy.“

Zatímco kolem Okoře pojedou místo vlaku historické autobusy, odpolední Cyklohráček vyrazí z Prahy do Slaného odklonem přes Kralupy nad Vltavou, zámek v Nelahozevsi či Ctiněves, která je výchozím místem pro výlety na Říp. „Je to příležitost, aby se lidé svezli s tímto speciálním dětským vlakem i tam, kde běžně nejezdí. Zámek v Nelahozevsi či výlet na Říp, to je jen část tipů na zajímavý výlet. Každý z těchto dnů pojede vlak také přes Zlonice, kde je železniční muzeum a ve dnech této výluky bude pokaždé mimořádně otevřeno až do 17 hodin,“ doplnil Alois Kašpar z Českých drah. „Věřím, že si Cyklohráček přijdou vyzkoušet i lidé z Roztok nebo Kralup nad Vltavou, na jejichž nádražích se teď výjimečně objeví.“

Jízdní řád a nasazení historických autobusů

  • Ranní Cyklohráček Praha (9:18) – Slaný (10:50) pojede při výluce pouze z Prahy do Noutonic, dále bude nahrazen historickými autobusy.
  • Polední vlak Slaný (11:16) – Praha (12:52) bude v úseku Slaný – Noutonice nahrazen historickými autobusy.
  • Odpolední vlak Praha (13:18) – Slaný (14:50) vyjede z Prahy mimořádně už ve 13:11 a do Slaného pojede odklonem přes Kralupy nad Vltavou, Nelahozeves zámek, Ctiněves, Straškov a Zlonice. V jeho klasické trase v úseku Hostivice – Noutonice – Slaný ho nahradí historické autobusy. Z Hostivice odjedou ve 13:31 po příjezdu rychlíku z Prahy.
  • Večerní vlak Slaný (17:16) – Praha (18:49) pojede ze Slaného do Prahy odklonem přes Zlonice, Straškov, Ctiněves, Nelahozeves zámek a Kralupy nad Vltavou. V úseku Slaný – Noutonice – Hostivice pojedou v jeho trase historické autobusy.

Akce bude zajímavá pro fanoušky veřejné dopravy také proto, že se zde budou střídat tři různé typy historických autobusů. Vždy pojedou minimálně dva za sebou:

  • sobota 22. 10. – kloubový Ikarus 280 příměstského provedení v modré barvě a Karosa ŠD 11
  • neděle 23. 10. – Karosa ŠD 11 a Škoda 706 RTO
  • pátek 28. 10. – Karosa ŠD 11 a Škoda 706 RTO
  • sobota 29. 10. – kloubový Ikarus 280 příměstského provedení v modré barvě, Karosa ŠD 11 a Škoda 706 RTO
  • neděle 30. 10. – Karosa ŠD 11 a Škoda 706 RTO

V sobotu 29. 10. mimořádně až do Zlonic do muzea železniční historie

V sobotu 29. 10. pojede odpolední Cyklohráček až do Zlonic na slavnostní ukončení letošní sezony tamního železničního muzea. Díky výluce je možné přijet do muzea jak Cyklohráčkem (po odklonové trase přes Kralupy nad Vltavou), tak historickými autobusy, které sem budou odpoledne prodlouženy ze Slaného. Pro očekávaný velký zájem cestujících bude Cyklohráček tento den mimořádně posílen a historické autobusy budou nasazeny ve větším počtu. Ve stanici Zlonice bude zajištěn přestup z Cyklohráčku do historických autobusů, které budou s návštěvníky pokračovat přímo k železničnímu muzeu.

Více informací k této výluce, detailní jízdní řády a přesné nasazení historických autobusů včetně jejich zastávek najdete na webu www.cyklohracek.cz, www.ropid.cz