Legendární mazačka se vrací

MHD Aktuálně
20. 12. 2016 Lukáš Eršil
Mazačka
Zdroj: DPP - Petr Ludvíček

V pondělí 19. prosince 2016 byla na tramvajové smyčce na Těšnově slavnostně rozsvícena tzv. mazačka, dnes už legendární mazací tramvaj. Od 11. května probíhala její údržba a dočkala se i několika vylepšení. Nyní tak bude opět pomáhat udržovat tramvajové tratě, ale také bavit své fanoušky na sociálních sítích či na online videu. Nyní s vánoční výzdobou navíc.

 

Tramvaj s evidenčním číslem 5572 – mazačka – získala v Opravně tramvají mezi květnem a prosincem 2016 mj. zesílenou karoserii, povrch plošiny je nyní tvořen nerezovými plechy, byl upraven vchod v prostoru předních dveří, repasovány součásti elektrické výzbroje a závěrem získala mazačka nový lak v původním designu. Vzhledem k velkému rozsahu oprav bylo v jejich průběhu rozhodnuto o rozšíření funkčnosti tohoto speciálního tramvajového vozu a byly provedeny konstrukční úpravy umožňující instalaci kropicí nádrže na zavlažování zatravněných pásů mezi kolejemi.

 

„Aplikace maziva pomáhá výrazně snížit hluk a opotřebení kol a kolejnic. Mazavka se nám osvědčila a díky rozšíření funkčnosti nám nyní bude pomáhat ještě více. Hned na jaře začneme využívat cisternu a budeme zavlažovat přímo z tramvaje zatravněné pásy, které kryjí některé tratě v Praze,“ uvedl Jan Šurovský, technický ředitel DPP.

 

Mazací tramvaj (s evidenčním číslem 5572), pro kterou se vžil zkrácený název mazačka, slouží na pražských tramvajových tratích od ledna 2015. Každý den najede mazačka v průměru přes 200 kilometrů. Tramvaj je kromě kamery vybavena také GPS a WiFi připojením, takže je možné sledovat její aktuální polohu. V její blízkosti je také možné se přes WiFi připojit k internetu.

 

Mazačku lze také pozorovat na záběrech z online kamery, která má na voze své stálé místo. Záběry mazačky prostřednictvím SLOW TV už čítají přes dva miliony zhlédnutí. Online video z kamery spustil DPP ve spolupráci se společnostmi Netrex a Data Rail Czech Republic a. s a  pořadem Slow TV na portálu Playtvak.cz a je možné ho sledovat na: http://www.dpp.cz/sledujte-putovani-mazaci-tramvaje-prazskymi-ulicemi/.

 

Mazačka se stala trochu nečekaným fenoménem, tak si přejeme, aby přinesla Dopravnímu podniku štěstí i do příštího roku. Říká se přece, že kdo maže, ten jede," řekl s úsměvem náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek (ČSSD).

 

Mazačka má také vlastní profil na Facebooku: https://www.facebook.com/mazacitramvaj/, kde už nasbírala téměř 11 tisíc fanoušků. Díky svému neobvyklému vzhledu i aktivitám je mazačka často fotografována. Má dokonce i svůj oficiální reklamní předmět – tričko s potiskem), které lze koupit v Infocentrech DPP.

Fotogalerie