Nová bezbariérová loď Baba

MHD Aktuálně
21. 7. 2016 Lukáš Eršil
Nová bezbariérová loď Baba

Přívoz P2 se po deseti letech provozu dočkal nového plavidla, které vychází z potřeb nejvytížěnějšího přívozu Pražské integrované dopravy.

Nová elegantní loď Baba byla dopravcem Pražské Benátky vyvinuta speciálně pro linku P2 – nabízí dostatek prostoru pro 40 cestujících i pro přepravu kočárků a jízdních kol, díky palubové konstrukci a novým přístavištím umožňuje pohodlný nástup a výstup v jedné úrovni. Převozníci ocení i dobré plavební vlastnosti a krytou kormidelnu.

„Loď Baba nahradí původní plavidla, která byla cestujícími oprávněně kritizována za nepohodlný a tím i zdlouhavý nástup do lodí a jejich nízkou kapacitu (pouze 12 osob). Jedná se o další krok v odstraňování bariér v pražské veřejné dopravě a zvýšení kvality cestování,“ uvádí náměstek primátorky hl. m. Prahy a radní pro oblast dopravy Petr Dolínek.

Přívoz P2 v roce 2015 přepravil 224 tisíc cestujících a přes 18 tisíc jízdních kol, v sezoně pak denně průměrně 900 cestujících, stovku kol a desítky kočárků. Vysoká poptávka od jara do podzimu vedla k nutnosti posilovat provoz dalším plavidlem, což zvyšovalo provozní a ekonomickou náročnost linky.

„Přívoz P2 poskytuje nejrychlejší spojení pro běžné denní cesty (zejména mezi Bohnicemi a Prahou 6), poptávku však často výrazně zvyšuje atraktivita spojení do Botanické a Zoologické zahrady či zájem o rekreační aktivity na obou vltavských březích,“ dodává ředitel ROPID Petr Tomčík.

Provoz přívozu P2 je od 12. 7. 2016 zajištěn v základním intervalu 15 minut (v pracovní dny ráno 10 minut) s tím, že časové polohy spojů vycházejí z návazností se spoji autobusových linek 112 a 236. Právě linka 236, která byla zřízena v roce 2009 pro přímé spojení z Bohnic k přívozu, často přivezla více cestujících, než kolik byla kapacita původního plavidla.

"Nová bezbariérová loď na přívozu Podbaba - Podhoří zvyšuje standard cestování a povyšuje přívoz na plnohodnotnou součást Pražské integrované dopravy. Návštěvníkům trojské kotliny usnadní přepravu s kočárky i jízdními koly", říká starosta městské části Praha - Troja Tomáš Bryknar.

 

„V rámci našich služeb Pražanům obsluhujeme 4 přívozy, které jsou sezónně i celoročně dosti vytížené. Jen v loňském roce jsme převezli téměř 350 000 cestujících. Konstrukcí nového typu lodě jsme vyslyšeli hlasy, které žádaly přístupnější převozní servis pro kočárky a také cyklisty. Baba je konstruována jako bezbariérová loď, do které se snadno nastupuje,“ vysvětluje Zdeněk Bergman za dopravce Pražské Benátky.

Do konce července dopravce Pražské Benátky nasadí nové lodě i na přívozy P1, P5 a P6, všechny přívozy PID tak budou zajišťovat bezbariérový přístup mezi molem a plavidlem a tím pohodlnější cestování