V lednu platí v MHD poloprázdninové jízdní řády

MHD Aktuálně
3. 1. 2022 Čistou stopou Prahou
foto ze stanice metra - lidé na nástupišti se dívají na přijíždějící vůz
ilustrační foto: DPP

Od 3. do 30. ledna jsou městské linky Pražské integrované dopravy na území hlavního města v provozu podle poloprázdninových jízdních řádů. Čekáním na spoj se však příliš nezdržíte, nabídka spojů během dne v průměru klesla o necelých 10 procent. 

Již mnoho let dochází v Praze s ohledem na obvyklý pokles využití PID na počátku roku k mírnému omezení nabídky spojů zejména ve špičkách. V letošním roce s ohledem na epidemickou situaci ovšem nelze provoz omezovat zcela v závislosti na aktuální poptávce, protože ta je nadále nižší až o 30 procent oproti obvyklým hodnotám.

Mírné omezení provozu PID po Novém roce bylo naplánováno i s ohledem na maximální nasazení většiny provozních pracovníků dopravců v závěru roku 2021, kdy bylo prioritou, aby i přes zvýšenou nemocnost a počet karantén všechny až do vánočních svátků jezdily v maximálním rozsahu. Zároveň je provoz nastaven tak, aby i v případě očekávaného výrazného růstu počtu nakažených a karantén v souvislosti s nástupem koronavirové varianty omikron již v první polovině ledna bylo co nejvíce eliminováno riziko mimořádného nevypravení části spojů kvůli nedostatku personálu.

POLOPRÁZDNINOVÉ JÍZDNÍ ŘÁDY PID V PRAZE 3.–30. LEDNA

  • V metru se prodlužují intervaly v ranní i odpolední špičce pracovního dne o 10 až 30 sekund (nejméně na lince C).
  • Na tramvajových linkách platí intervaly delší o 1–2 minuty jen v odpolední špičce. 
  • Na linkách městských autobusů dochází k prodloužení intervalů mezi spoji na páteřních linkách ráno z 6 na 7,5 minuty a odpoledne ze 7,5 na 10 minut, na doplňkových linkách ráno z 12 na 15 minut a odpoledne z 15 na 20 minut.

V případě příznivého vývoje epidemické situace se je linky PID k plnému rozsahu provozu vrátí v pondělí 31. ledna 2022.

 

zdroj: PID