Vlaky linky „S“: Praha – Stránčice

MHD Aktuálně
25. 1. 2018 Jiří Juřík
fotografie nádraží ve Stránčicích
Zdroj: ČT / Svět na kolejích

Vlakové linky Esko znamenají rychlou, pohodlnou a výhodnou možnost, jak cestovat po Praze a Středočeském kraji do práce či školy, za kulturou, nákupy i na výlety. Mapujeme je v projektu Lepší káva ve vlaku než štrúdl na silnici.

Linka S9

Linka, která je průjezdná přes Prahu, vede z Lysé nad Labem do Benešova. Její zajímavou historii s řadou peripetií jsme přiblížili TADY, jízdní řád se všemi zastávkami naleznete na webových stránkách ROPID (ZDE). Nádraží Stránčice, jemuž se budeme věnovat dnes, leží ve směru Praha hlavní nádraží – Benešov u Prahy.

tabulka vybavení nádraží

Stránčice

Ve Stránčicích vás přivítá zmodernizované nádraží, kde je přístup k nástupištím na rozdíl od obdobných stanic řešen pomocí lávky, schodišť a výtahů. Železniční spojení odtud využívají cestující z poměrně široké spádové oblasti zahrnující obce Kunčice, Velké Popovice a další. Přímo u nádraží je autobusová zastávka, kde je umožněn přestup na příměstské linky Pražské integrované dopravy (PID). Stránčice jsou též dostupné z dálnice D1 prostřednictvím exitu 15.

tabulka informací pro cyklisty a turisty

 

Výlety

Pro pěší je zajímavá zelená turistická značka, které vede okolo nádraží a spojuje Velké Popovice s Mnichovicemi. Na cyklisty čekají cyklotrasy 0020, 0029 a trasa Krajem Josefa Lady probíhající středem Stránčic.

tabulka zajímavostí v okolí