Zapomněli jste něco v MHD? Nezoufejte a volejte

MHD Aktuálně
7. 2. 2017 DPP
tramvaj
Zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Ať už v dopravním prostředku zapomeneme kočárek i s dítětem, zubní náhradu či balík sena (tak jak se to loni  „povedlo“ některým cestujícím), anebo něco obyčejnějšího, máme téměř poloviční šanci to získat zpět.  

Ukazuje to čerstvě zveřejněná statistika ztrát a nálezů Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) za rok 2016. Podle ní z celkem 5 601 ztracených předmětů evidovaných v uplynulém roce jich totiž cestu zpět ke svému majiteli našlo 2 170, tedy zhruba 40 %. Kromě toho se v dopravních prostředcích našlo také 998 různých osobních dokladů, které se do celkového počtu ztrát nezapočítávají.

„Cestující v loňském roce zapomněli ve vozech MHD řadu zajímavých věcí. O ty hodnotnější se zpravidla brzy přihlásí. Perličkou mezi nálezy byl vloni také dron, který ovšem nebyl nalezen uvnitř dopravního prostředku, ale na střeše jednoho z našich autobusů,“ uvedla Petra Tölgyesiová z oddělení Telefonické informace DPP.

Kromě již uvedených příkladů narazili zaměstnanci pražského dopravního podniku v roce 2016 dále třeba na kočku v přepravce, hůl pro mažoretky, dvouvařič, andělská křídla, lékařské oblečení, lékařské razítko, uniformu zdravotní sestry, dřevěné meče v pouzdru, ale také na policejní obušek, vysílačku, plovací vestu, archeologické nářadí, pomlázku, ortopedický podsedák, naslouchadlo, berle, stan, věšák na prádlo, pádlo, sušičku na ovoce, africký buben, vodní dýmku, vysavač, olejový radiátor, odpadkový koš, polní lopatku, kostým anděla či láhev whisky. V široké škále kuriózních ztrát a nálezů pak zaujímají specifické místo hudební nístroje, z nichž by se dal vytvořit nejeden orchestr (nalezen byl např. hoboj, trumpeta, housle, flétna, klarinet).

Zapomíná se tedy prakticky na všechno, a navíc stále častěji. Dokládá to následující tabulka.

 

2013

2014

2015

2016

počet ztrát

2 511

3 746

4 746

5 601

počet nalezených věcí

978

1 206

1 704

2 170

podíl nalezených věcí

39 %

32 %

36 %

39 %

A co dělat, když rozšíříme řady zapomnětlivých, anebo naopak něco najdete? Klikněte sem. Naději na to, že se ztracenou věcí opět shledáme, máme opravdu neporovnatelně větší než na výhru v loterii.