Ztráty a nálezy v MHD v roce 2017

MHD Aktuálně
15. 2. 2018 DPP, Čistou stopou Prahou
FOTO NALEZENÝCH PŘEDMĚTŮ - KLÍČŮ
Ilustrační foto

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v roce 2017 evidoval celkem 6 453 ztracených předmětů, úspěšně se našlo 2 243 předmětů, tj. zhruba 35 %. Dále se v dopravních prostředcích našlo 1 019 různých osobních dokladů (ty se do celkového počtu ztrát nezapočítávají).

Počty ztrát rok od roku rostou

Pražané podle statistik Dopravního podniku zapomínají čím dál víc, podíl nalezených věcí se pak udržuje mezi 32 až 39 procenty. Předloni se z 5 601 předmětů našlo 2 170 věcí. Z počtu 4 746 ztracených věcí v roce 2015 se jich podařilo dohledat 1 704. V roce 2014 bylo ztrát přesně o tisícovku méně, nálezů pak 1 206. V roce 2013 DPP evidoval 2 511 ztrát, z nichž 978 předmětů bylo nalezeno. Vývoj počtu ztrát a nálezů v posledních letech ukazuje tabulka.

tabulka počtů ztrát a nálezů od roku 2013
Zdroj: DPP

„Kancelář Ztrát a nálezů v ulici Karolíny Světlé zřizuje pražský magistrát. Pokud se nepodaří dohledat majitele, putují do této kanceláře například i ztracená zavazadla z letiště. Nejvíce se však ztrácejí věci v dopravních prostředcích MHD, ve vlacích a linkových autobusech.  Počet nálezů se v hlavním městě každoročně zvyšuje zhruba o 500. V loňském roce se do kanceláře dostalo 7 135 nálezů. Zhruba 25 % věcí si lidé vyzvednou,“ uvedl Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Kuriozity

Přehled ztrát a nálezů je velmi obsáhlý, ve výčtu nechybějí ani skutečné bonbónky... Kdo by čekal, že se v pražské MHD ztratí mládě krajty nebo maska Spidermana? Pracovníci Dopravního podniku přišli kvůli zapomnětlivcům do kontaktu mj. s topným tělesem radiátoru, notářským spisem, daňovým přiznáním, vysvědčením, kočičím stelivem, vrtačkou, stativem, monitorem, mažoretskou hůlkou, roštem od sporáku, vějířem, kytarou, houslemi a ukulele. Mezi neobvyklé ztráty v MHD patří i zdravotní pomůcky jako berle, zubní protéza, glukometr, krokoměr, naslouchátko a ortéza. V metropoli v MHD zapomínají i ti, kteří za relaxací rádi vyrazí do přírody. Dopravní podnik loni evidoval rybářskou stoličku, sazeničky rajčat, ježka, motyčku, gril, stan či košík na houby. Nezapomínají se jen předměty, ale i lidé. V pražské MHD se v roce 2017 ztratilo i spící dítě a 82letý cestující.

„Cestující vloni zapomněli ve vozech MHD řadu cenných i zajímavých věcí, o ty hodnotnější zpravidla projevují jejich majitelé vyšší zájem. Všechny nevyzvednuté ztráty a nálezy se sváží do kanceláře Ztrát a nálezů v ulici Karolíny Světlé 5 na Praze 1,“ uvedla Petra Tölgyesiová z odd. Telefonické informace DPP.

Co dělat v případě ztráty věci v MHD?

V případě ztráty předmětu v autobuse či tramvaji mohou cestující volat na informační linku DPP 296 19 18 17, kde se po získání podrobnějších informací pracovník linky spojí s dispečerským pracovištěm, které informuje řidiče konkrétní linky. Pokud je věc dohledána, cestujícímu je sděleno, kdy a kde si může ztracenou věc vyzvednout.

Nahlášení ztráty v následujících dnech – v případě pozdějšího zjištění ztráty je možné se obrátit na kancelář Ztrát a nálezů v ulici Karolíny Světlé 5, Praha 1 (tel. č. 224 235 085). Otevírací doba: PO a STŘ 8:00–17:30, ÚT a ČT 8:00–16:00, PÁ 8:00–14:00 (polední přestávka 12:00–12:30). Tam se také soustředí nevyzvednuté ztráty a nálezy, u kterých není možná identifikace vlastníka.  

Ztráty a nálezy, u kterých je prokazatelně znám vlastník (např. OP, kartička zdravotní pojišťovny, platební karta atd.), se předávají do Centrální podatelny DPP na adrese Sokolovská 217/42, Praha 9, jež následně vyřizuje předání vlastníkovi.   

Co dělat v případě nálezu?

Pokud nalezne nějakou ztracenou věc v prostředcích MHD, je nejlepší odevzdat ji přímo řidiči autobusu či tramvaje, popřípadě v metru dozorčímu stanice, anebo v podatelně DPP. Více informací naleznete ZDE.