Boj s kilogramy? Jde to i bez fitka

Pěšky Aktuálně
2. 3. 2017 Roman Sovák
obézní muž
Nejdůležitější je odhodlat se...

Víte, že obezita trápí nejen nás lidičky, ale přímo celou světovou ekonomiku? A že svými negativními dopady předběhla i vyhlášenou metlu lidstva – alkohol – a „úspěšně“ soupeří s válkami a kuřáctvím?

Tvrdí to studie konzultační firmy McKinsey Global Institute, podle níž lze světovou „cenu“ zaplacenou za obezitu odhadnout na 1,3 biliónu liber, tedy asi 45 biliónů korun ročně. Dopady nadváhy či přímo obezity odpovídají 2,8 procenta světového HDP. (Údaje jsme převzali z novinek.cz, celý článek si můžete přečíst zde.)

Ale přece jen jde hlavně o zdraví a životy lidí. Neboť přebytek kil vede, jak známo, k nebezpečným civilizačním chorobám a depresím.

Řešení je nasnadě – zdravější strava a více pohybu. A s tím musí začít každý sám u sebe.  

Pokud jde o pohyb, máme tip a zvládne ho prakticky každý: Šlápněte do toho. Pěšky nebo na kole. Jenom tak, do obchodu, do práce, kamkoli. Že to máte daleko? Tak jezděte MHD a vystupujte stanici nebo dvě předem. Časem si můžete přidávat, ale hlavní je začít a nepolevovat v pravidelnosti. A ještě něco – výtahy budiž pro vás ďáblův vynález!  I častá chůze do schodů dá nechtěným tukům co proto.

Motivujte se. Kromě zdraví si přidejte i další „pro“ – například že uděláte radost svým blízkým nebo že se už zase blíží plážová sezóna.

Časem určitě zhubnete a kdo ví, navíc vám možná narostou i křídla, jako se to stalo hrdince klipu "Jez, jako ten, jímž chceš být"(všimněte si, jak je ve videu pěkně propojená důležitost zdravé stravy a pohybu). Hlavu v oblacích z toho, že jste kila navíc nepřijali jako nějaký úděl, ale aktivně je vypoklonkovali, budete mít určitě… Takže teď už jen hezky do toho.