Chůze jako odpočinek po práci

Pěšky Aktuálně
6. 6. 2017 Roman Sovák
Foto Prahy
Kam po práci v Praze na procházku? Výběr vám může usnadnit KČT.

Také dnes a pozítří si můžete v rámci Procházek jarní Prahou vyčistit po práci hlavu menším výletem s Klubem českých turistů (KČT). Procházky se konají pravidelně každé úterý a čtvrtek a nemusíte se bát, že by šlo o akce hromadné. Kráčíte si svým tempem sami, s přáteli, rodinou či kolegy.

Dnes s nádechem historie i tajemna

„Pochod od hřbitova ke hřbitovu“ má za sebou již šest ročníků, přičemž se pokaždé jde jinou trasou spojující jiná místa posledního odpočinku. Ten dnešní měří devět kilometrů. Start je v Sídlišti Ďáblice mezi 17.00 až 19.00 na zastávce tramvaje č. 10 a autobusů č. 103 a 183. Přes Ďáblický háj a Čimický háj  dorazíte do Bohnic (cíl mezi 18.30 až 20.30 v restauraci Zahrádka Bohnice).

Ďáblický hřbitov s rozlohou přes 29 hekatrů je po Olšanských hřbitovech druhým největším v Praze a pyšní se například unikátní kubistickou zdí. Jeho bohnický protějšek je obecně přezdívaný „Hřbitov bláznů“ (viz blízká psychiatrická nemocnice), ale byli zde také pohřbíváni vrazi a násilníci. Podle záhadologa Jiřího Vítka zde možná leží i Gavrilo Princip – pachatel sarajevského atentátu, který se stal záminkou pro vypuknutí první světové války. (Muž byl vězněn a pochován v Terezíně, ale o dva roky později byly jeho ostatky podle oficiální verze převezeny do Sarajeva.) Každopádně má Bohnický hřbitov až „mystického ducha“.

Ve čtvrtek Palmovka–Kolčavka

Ve čtvrtek 8. června následuje osmikilometrový pochod Z Palmovky přes Kolčavku. Startuje se u stanice metra B (Zenklova ulice) od 16.00 do 18.00 a cesta vede přes Pražačku, Balkán, Hloubětín, Podvinný mlýn do pivovaru/restaurace Kolčavka (cíl mezi 17.30 a 19.30).

Kolčavka je zámeček s charakteristickou věžovitou stavbou a historií od 18. století (šlechtické reprezentační sídlo, soukromá hospodářská škola, manufaktura, nyní hospodářský a komerční areál). Jako výletníci v cíli oceníte nejen pěknou polohu u říčky Rokytky, ale i to, že si můžete vybrat z bohaté nabídky místních piv s nezaměnitelnou chutí.

Jak na to

Na procházky se nemusíte nijak přihlašovat, stačí přijít na start a zaplatit vstupné (20 Kč, členové KČT 15 Kč, zákazník Pražské plynárenské po předložení Zákaznické karty  10 Kč, děti do 15 let 5 Kč). Na startu dostanete podrobný popis trasy a v cíli razítka měsíce a týdne pochodů Prahou turistickou (nováčci i patřičné průkazy).