Čistou stopou Prahou turistickou valentýnskou

Pěšky Aktuálně
13. 2. 2017 Roman Sovák
Neodlétaví ptáci ve Vltavě
Těsně před cílem jsme za bdělé pozornosti ptactva překonali Vltavu...

Deset kilometrů po svých čekalo ty, kteří se v sobotu registrovali ve stanici metra B Křižíkova k pochodu S Valentýnem na Valentinku. Přidejte se k pražským vycházkám Klubu českých turistů i vy! (Viz info na konci článku.)

(Před)valentýnský pochod nabídl pohodovou procházku po Praze místy, která většinou známe, ale najednou byl čas si to jaksi víc vychutnat a třeba se i zastavit a vyfotit si pěkné panorama, nebo naopak detail. Zajímavé bylo například srovnání pomníků dvou velikánů české literatury, okolo kterých jsme šlapali – Jaroslava Haška na Prokopově náměstí, který je pojatý úsporně modernisticky, a rozevláté „vlastenecké“ sochy Svatopluka Čecha, která dominuje sadům s jeho jménem na Vinohradech. Umělá (a poněkud bizarní) jeskyně Grotta v Havlíčkových sadech vás pokaždé spolehlivě přiměje k úvahám, co byl vlastně ten Moritz Gröbe, který ji nechal vybudovat, zač. Vyšehradská vyhlídka na Vltavu vás neomrzí, i kdybyste ji absolvovali třeba po sté, ostatně jako návštěva celého vyšehradského areálu. Pro úplnost: dál cesta vedla přes železniční most na Smíchov, kde skončila v hospůdce Na Valentince.

Milosrdná délka trasy umožňovala kráčet beze spěchu, ale o to víc klábosit v kruhu rodinném nebo s kamarády zase poněkud jinak, než jak to známe doma nebo třeba v restauraci. Byli i takoví, kteří si pochod užívali sami, než se ovšem s někým dali do řeči – spolehlivě to fungovalo v případě, když potřebovali konzultovat kudy dál. Jak už to tak na procházkách chodí, nejvíce si užívaly děti, které veledůležitě studovaly plán trasy či mapu a pak pyšně (pra)rodičům ukazovaly směr prstem. Ale možná to není tak úplně pravda, protože skvělý pocit umocněný patřičnou dávkou povolených opiátů v podobě endorfinů z toho, že nejsme žádní peciválové, jsme si užívali všichni.  Pivo či kofola v cíli, diplom za účast a cingrlátko za pár drobných (přívěsek ve tvaru srdce – šlo přece o valentýnský pochod) nebo upomínková samolepka dobré pocity jenom umocnily.

Přidejte se k nám taky! V rámci projektu Prahou turistickou se chodí každou sobotu. Hned tuto (18. 2.) to bude ve znamení baroka. Což je určitě hodně zajímavé, protože Praha je ve světě známá jako gotická. Propisku s sebou, plní se jednoduché úkoly, abyste mohli dostat pamětní list!

Více informací a kalendář pochodů najdete zde.