Ještě svádíte boj s vánočními kilogramy?

Pěšky Aktuálně
18. 1. 2018 Čistou stopou Prahou
chodec v zimní bundě
Ilustrační foto

Stále se vám nedaří shodit to, co vám závěr roku přidal na váze? Bezhlavé diety to nevyřeší, i když střídmost a více ovoce a zeleniny v jídelníčku na úkor tučných a sladkých pokrmů jsou samozřejmě v pořádku. Ale přidejte si k tomu i pravidelnou chůzi.

Berte chůzi vážně

Možná byste se raději viděli, jak si dvakrát týdně chodíte zaběhat, k tomu přidáte fitko či posilovnu a o víkendu ještě padesát bazénů, ale pravda je taková, že na to nemáte čas a možná ani kondici. Představa, že budete „jenom“ chodit, není tak atraktivní, zato je proveditelná – chůze vám moc času nezabere, téměř nic nestojí, je prakticky pro každého a lze s ní začít, i když jste úplně z formy. Skvělé je i to, že se jí nemusíte za posměšků okolí učit, stačí s ní jen začít. Lékaři těla i duše potvrzují její až překvapivě pozitivní účinky. Nepodceňujte proto chůzi, nepovažujte ji za jakýsi nejnižší level pohybových aktivit, ale za svůj sport, který pomáhá, a když ne od začátku, časem vás určitě začne i bavit.

Choďte pravidelně

Každý sport vyžaduje úsilí a pravidelnost, čtvrthodinové loudání okolo bloku jednou za týden není to „pravé ořechové“. Choďte několikrát týdně, ale započítejte si do toho klidně i delší pěší úseky na cestě do práce, školy nebo za nákupy. Během chůze odborníci doporučují měnit tempo tak, abyste střídali rychlejší pasáže, při nichž se zadýcháte, s pomalejšími, kdy se vám zklidní tep, dále je dobré do chůze zařadit i malou rozcvičku a občas si vyrazit i v duchu nordic walking s holemi (vůbec nejlepší je časem už nevyrážet bez nich). Vytvořte si na základě svých možností tréninkový plán chůze… Inspirací vám může být vzor převzatý z webových stránek onadnes.cz:

 

tréninkový plán chůze pro začátečníky

Nevzdávejte to

Svůj tréninkový plán se snažte dodržovat, i když vás lenost či okolnosti budou přemlouvat k opaku – ideální obranou je si časem z chůze vybudovat neměnný zvyk (více ZDE). Na druhou stranu je nám všem známo, že šedivá je teorie a zelený strom života: nejdůležitější ze všeho je se chůze nevzdávat, i když se vám nepodaří naplnit své záměry do puntíku… V opačném případě hodíte za hlavu vše, co jste už pro svou figuru a své zdraví udělali – a to už nemluvíme jen o povánočním hubnutí.