Začněte s pravidelnou chůzí nejlépe už v pondělí

Pěšky Aktuálně
27. 10. 2017 Roman Sovák
Detail na nohy chodců
Dobré výsledky již při relativně malých denních dávkách... To je pravidelná chůze.

V neděli skončí letní čas a nadvláda tmy se pak bude prohlubovat až do období před Vánocemi. Ale nezoufejme si. Přinejmenším jedna světlá jistota nám zůstane – možnost chůze, která má až zázračnou moc nám pozvednout zdraví i náladu.

Aktivita na celý rok

Chůze určitě není sezonní záležitostí, stačí se jen vhodně obléci a obout a můžeme vyrazit za jakéhokoli počasí a viditelnosti, snad s výjimkou smogových kalamit. Ale určitý problém tu je: zatímco v létě, máme-li čas, většinou nejraději vyrážíme mimo město, teď je docela pravděpodobné, že nás to tam kvůli chladu, dešti a potažmo spoustě bláta příliš nepotáhne. Co s tím?

Zařaďme chůzi do našeho každodenního městského života

Už dvacet minut pěšky denně je zdravějších než velký výlet jednou za týden. Využívejme proto chůzi jako dopravu z bodu A do bodu B, i když nám cesta žádná velká panoramata v okolí nenabídne a bude se každý den opakovat. To velké se totiž bude odehrávat uvnitř nás – při dostatečném tempu chůze postupně zlepšíme svůj zdravotní stav, shodíme pár kilo a ještě nás to díky vyplaveným endorfinům bude bavit. Ideální je chodit pěšky zejména do/z práce a také nakupovat.

Tipy a triky, jak na pravidelnou chůziu
* Více o tom naleznete ZDE.

Co je víc: pěší výlet, nebo chůze jako doprava?

To je samozřejmě nefér otázka, protože pěší výlety a chůze jako doprava mají jiný smysl a cíl (turistika většinou přináší mnohem větší porci emocí v novém nebo dlouho neviděném prostředí – což na druhou stranu neznamená, že spíše pragmaticky zaměřená „dopravní chůze“ nepřináší radost). Přesto, pokud nám jde o zdraví: Zařaďme si do života jako základ „dopravní chůzi" a doplňujme ji turistikou. Každodenní pohyb je totiž nenahraditelný, a přitom k němu v případě chůze stačí si jen vyčlenit během dne pár desítek minut (kolik jich ztrácíme méně podstatnými věcmi?). A víkendový nebo občasný výlet či procházku berme jako báječný benefit navíc.

Výmluva, která neobstojí

Když už tu skloňujeme slovo zdraví: častá vytáčka Pražanů na otázku, proč pravidelně nechodí (neběhají, nejezdí na kole), zní, že ovzduší ve městě je na to příliš znečištěné… Tento argument v debatě o čisté mobilitě a ekonomice, kterou projekt Čistou stopou Prahou zorganizoval v rámci Dne bez aut 2016, vyvrátil proděkan 1. lékařské fakulty docent Martin Vokurka (zkrácený přepis jeho slov naleznete ZDE pod mezititulkem „Jsou chůze a běh prospěšné i ve znečištěném ovzduší?“). Ten uvedl, že to může platit jen pro vyloženě extrémní zamoření například v Dillí nebo některých čínských městech, ale nikoliv pro emisní zatížení, které obvykle máme v Praze. Starší i současné studie prokazují, že v takovém prostředí je pohyb pro zdraví prospěšnější než fyzické zahálení. Nehledě na to, že vystaveni účinkům zplodin jsou i ti, kdo jezdí autem…

 (Jiná situace nastává, když je vyhlášena smogová situace a je opravdu lepší pohybové aktivity omezit… Mimochodem, pokud se vám aktuální ovzduší nepozdává, nemusíte na „oficiální vyhlášení smogu“, k němuž dochází na základě  12hodinového průměru stavu ovzduší, čekat. Máte možnost si sami vzduch nejen v Praze „proklepnout“ – viz článek „SmogAlarm: Po svých, nebo raději MHD?“)

S chutí do toho!

Chůze je ten nejpřirozenější a nejzdravější pohyb pro každého, šetří celkové náklady vydávané na zdravotní péči, sama je navíc prakticky bez finančních nároků, nevznikají při ní žádné škodlivé emise, a  pokud nemáte nějaký závažný problém, zaručeně vám zvedne náladu. V závislosti na (ne)přízni počasí s nástupem „zimního“ času možná budeme jezdit méně na výlety za Prahu, ale právě to je dobrý důvod, proč začít více, v ideálním případě pravidelně chodit ve městě – do práce, za nákupy, na návštěvy a různé pochůzky.

Jestli se chcete touto cestou vydat, tak to neodkládejte a rozhodněte se třeba už tuto neděli, protože se na to díky přidané hodině navíc dobře vyspíte. A začněte hned od pondělka. Toto je náš poslední tip: Na začátku zapomeňte na oněch doporučovaných 8 000 nebo 10 000 kroků denně a choďte jen tak, jak vám to vyhovuje, přidat si můžete časem. Hlavní je mít radost z toho, co dokážete.