Tip na sobotu – tramvajové slavnosti

Čistá mobilita Aktuálně
23. 3. 2017 DPP
Tramvaj typu T3
"Té trojky" dlouho kralovaly pražským ulicím. Zdroj: Archiv DPP

Křest moderní tramvaje 15T jménem Františka Kardouse, defilé v minulosti velmi oblíbených tramvají typu T3 Prahou a zahájení 25. sezóny Muzea MHD… To jsou hlavní lákadla bohatého programu, který nejen pro rodiče s dětmi připravil již na zítřejší sobotu 25. března Dopravní podnik hlavního města Praha (DPP).

Program v tramvajové smyčce Královka

9.00 Možnost prohlídky a fotografování všech přistavených tramvají  (typy T3, T3M, T3SU, T3R.P, T3R.PLF a 15T)

9.30 Vystoupení Pěveckého sboru DPP

9.40 Křest nostalgické linky číslo 23 a pojmenování tramvaje 15T po designérovi Františku Kardousovi

10.10 Odjezd tramvají na „konečnou“ ve vozovně Střešovice

Program v Muzeu MHD ve Střešovicích

11.35 Vystoupení Pěveckého sboru DPP

11.45 Slavnostní zahájení 25. Sezóny Muzea MHD

12.00 První jízda historické linky číslo 41 (jízdné 35 Kč)

Prohlídka zdarma, bohatý program

Muzeum MHD bude v sobotu do 17.00 otevřeno zdarma. V areálu se mohou dospělí i děti těšit na pestrý doprovodný program se soutěžemi o ceny. Ve stánku Infocentra DPP si budou moci příznivci pražské legendární tramvaje T3 zakoupit zcela nové reklamní předměty DPP – flash disk ve tvaru této tramvaje a tričko s jejím motivem. Zde si budou moci zarezervovat také odpolední okružní jízdu vyhlídkovými vozy SluníčkoMěsíček, které budou z vozovny Střešovice vyjíždět v hodinových intervalech.

Křty tramvají jako nová tradice

Na tramvajové smyčce Královka bude po vystoupení Pěveckého sboru DPP pokřtěna tramvaj 15T po designérovi Františku Kardausovi, jenž kromě dalších dopravních prostředků stojí i za návrhem legendární tramvaje typu T3 (více informací o něm zde). DPP připravil projekt pojmenovávání tramvají po významných zaměstnancích DPP a lidech, kteří se zasloužili či ovlivnili pražskou MHD. Toto bude letos již druhá pojmenovaná tramvaj, přičemž ročně by mělo být takto pojmenováno tři až pět tramvají. První byla 11. února pojmenována po legendárním olympionikovi a také řidiči tramvají Václavu Pšeničkovi (více jsme o tom psali tady).

Tramvajové defilé

V 10.10 hod. vyrazí z Královky na okruh Prahou tramvajové defilé složené z různých typů vozů: T3, T3M, T3SU, T3R.P, T3R.PLF, ale čerstvě pokřtěné 15T. V čele pojede nejstarší zachovalá tramvaj typu T3, kterou mohou Pražané jinak obdivovat v Muzeu MHD. Tramvaj se opět představí v pražských ulicích a Pražané si například připomenou, že tento vůz nemá typické červené a šedivé laminátové sedačky, ale velké koženkové. Nechybí ani stanoviště průvodčího, který v šedesátých letech prodával jízdenky. „Tramvaje T3 se staly skutečnou legendou. Vyrobilo se jich na 14 tisíc kusů a v Praze sloužily až do roku 2011, s jejich nejbližšími sestrami T3SU se v pravidelném provozu právě loučíme,“ řekl Jan Šurovský, technický ředitel DPP.

Historická linka číslo 41

Zítra ve 12.00 vyjede na svou pravidelnou trasu centrem města z Vozovny Střešovice také historická linka č. 41, kterou do loňska znali Pražané pod číslem 91. Linka je provozována převážně legendárními dvounápravovými vozy, které jezdily pravidelně v Praze do roku 1974. Linka odjíždí ze Střešovic a z Výstaviště Holešovice pravidelně o sobotách, nedělích a svátcích (ve 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 a 17.00. Cena jízdenky činí 35 Kč (neplatí zde běžné jízdenky).

Nostalgická linka číslo 23

„Nová tramvajová linka č. 23 bude sloužit nejen turistům a dalším zájemcům o nostalgické cestování v centru metropole, ale díky každodennímu a celoročnímu provozu posílí nejvytíženější pražskou tramvajovou linku č. 22, neboť bude kopírovat její trasu v nejexponovanějším úseku mezi přestupním uzlem I. P. Pavlova a Malovankou na Praze 6,“ vysvětlil Petr Tomčík, ředitel ROPID. Více o nostalgické lince přinesem v nejbližších dnech.