Dvoustá pražská 15T nese jméno Václava Pšeničky

MHD Aktuálně
10. 2. 2017 Roman Sovák
Tramvaj
Škoda 15T Alfa. Ilustrační foto. Zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Pořádného drobečka pokřtili včera jménem vzpěrače Václava Pšeničky v tramvajové smyčce na Těšnově! S váhou přes 40 tun a délkou více než 30 metrů by se také do komorněji pojatého prostoru sotva vměstnal.

15T

Řeč je o dvousté pražské tramvaji 15T. Tento plně nízkopodlažní typ si lidé oblíbili pro jeho prostornost a tichý provoz. Technický ředitel a člen představenstva Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Jan Šurovský uvedl, že přebírkou dvoustého kusu 15T bylo naplněno 80 % kontraktu s plzeňskou škodovkou. Do konce roku 2018 jich v pražských ulicích přibude ještě rovná padesátka.

Nová tradice

Na křtu Šurovský také zmínil, že pojmenovávání tramvají po významných bývalých zaměstnancích DPP a lidech, kteří se zasloužili či ovlivnili pražskou MHD, se stává novou tradicí. Ročně bude takto pojmenováno tři až pět tramvají. K tomu připomeňme, že Václav Pšenička byl nejen skvělým sportovcem, ale současně je i úzce spojen s pražskou MHD: léta pracoval jako řidič tramvaje v Elektrických podnicích (předchůdce DPP).

Václav Pšenička

Sportovní kariéru legendárního vzpěrače na křtu shrnul místopředseda Českého olympijského výboru a historik olympismu František Kolář. K nejslavnějším okamžikům Václava Pšeničky patřil zisk stříbrné medaile na olympijských hrách v Los Angeles v roce 1932, kterou získal po dramatickém boji s Němcem Strassbergerem. Stejně dramaticky se ale vyvíjela už samotná cesta na olympiádu. Vzhledem k tehdejší hospodářské krizi ji nemohl zaplatit Československý olympijský výbor, a tak se na účast sportovců pořádaly sbírky. Václavu Pšeničkovi přispěli i zaměstnanci a správní rada Elektrických podniků. Následovala úmorná cesta vlakem z Prahy do Brém, lodí do New Yorku, z něj zase vlakem do LA a stejným způsobem i zpět. Výtěžnost všech sedmi zúčastněných československých olympioniků byla i přesto úžasná – získali čtyři medaile. Dlužno dodat, že Pšeničku tehdy porazil jen další Čechoslovák, Jaroslav Skobla. Stříbrná medaile Václavu Pšeničkovi cinkla i o čtyři roky později na OH v Berlíně. Kromě toho byl již na OH v Amsterodamu 1928 čtvrtý a v roce 1934 si vychutnal pocity mistra Evropy. Zlaté na mistrovstvích ČSR pak Pšenička sbíral jako na dobře promazaném běžícím pásu – měl jich ve sbírce čtrnáct.

Kdo bude další?

Na křtu, který proběhl za účasti (na svého předka patřičně pyšné a dojaté) paní Evy Jaškové, vnučky Václava Pšeničky, člověka napadalo, po kom že by tak asi mohla být pojmenována další pražská tramvaj… No, nad tím se zatím vznáší obláček tajemství.