Apelujeme na cyklisty: Buďte vidět!

Kolo Aktuálně
31. 10. 2017 Roman Sovák
vidět ve tmě není skoro nic, ale reflexní uniformy září
Názorná ukázka dobré viditelnosti reflexních prvků. Foto: Jiří Juřík

Spolu s nástupem zimního času se také dříve stmívá. Šeřit se začíná již odpoledne a špatně viditelní cyklisté, ale i chodci a běžci si přímo „koledují“ o neštěstí. Nenechte se zaskočit pošmournými dny a brzkou tmou a vybavte se prvky aktivní i pasivní bezpečnosti, díky nimž se můžete vyvarovat nehodě.

Nejezdi jak netopejr!

Při jízdě na kole můžete v tomto a příštím týdnu v Praze potkat hlídky dopravní policie, které se v rámci třetího ročníku akce Nejezdi jak netopejr primárně zaměří na neosvětlené cyklisty – správné osvětlení totiž není jen otázkou zdravého rozumu, ale ukládá jej i zákon. Třebaže sankce samozřejmě mohou padnout (a to až do výše 2 000 Kč), jde v tomto případě hlavně o prevenci, a hlídky proto budou cyklistům poskytovat informační a propagační materiály o této problematice. Akci pořádá Magistrát hl. m. Prahy spolu s Policií ČR a preventisty pražské městské policie.

„Lidé často buď z lenosti nebo nerozvážnosti podceňují bezpečnost. Následky ale mohou být fatální. Proto bych chtěl apelovat na všechny, aby mysleli na to, že kdo není vidět, je na silnici opravdu v přímém ohrožení života,“ uvedl náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek.

Zákonná povinnost

Kolo musí být vybaveno odrazkami, které lze nahradit i reflexními prvky„obdobných vlastností“ na oblečení. Vzadu musí být červené odrazky, vpředu bílé, v pedálech oranžové. Oranžové musí být také v drátech předního nebo zadního kola (či obou kol), ty je možné nahradit odraznými materiály například na bocích pneumatik.

Zákon dále praví, že za snížené viditelnosti (noc a tma, mlha, sněžení, hustý déšť, jízda v tunelu) je cyklista povinen mít za jízdy rozsvícené přední bílé světlo a vzadu červené, které může blikat. Přední světlo by naopak nemělo blikat ani oslňovat protijedoucí! Je to opravdu velmi nepříjemné, dávejte si na to pozor zejména na stezkách pro cyklisty.

Batmannova výbava na kolo, aby byl vidět

Pro větší bezpečí

Tolik tedy zákonné minimum, ale pro bezpečnost platí, že čím více, tím lépe. Kombinujte raději odrazky i reflexní prvky na oblečení – ideální je reflexní vesta; nejste-li jejím příznivcem, mějte na sobě během jízdy alespoň oblečení světlých barev, protože tmavé pohlcují světlo, a méně jej tedy odrážejí. A určitě také neprohloupíte, budete-li mít odrazky v drátech obou kol a reflexní materiál pokud možno jak na pedálech, tak na pneumatikách… A na závěr ještě jedna rada: přilbu jste sice při jízdě na kole povinní mít pouze do 18 let, jenomže zachraňuje zdraví a životy v každém věku (ostatně i ona může mít reflexní prvky).

Dobře vidět a být včas spatřen, to je základní předpoklad pro to, aby každá jízda na kole skončila opravdu až v cíli. Není dobrý nápad vyrážet se špatnou výbavou a myslet si, že nás i tak musí každý řidič na silnici zaregistrovat… A to neplatí jen pro cyklisty! Pro lepší představu se podívejte na komentovanou aplikaci BESIP, která simuluje viditelnost také pro chodce – nejspíš vás to překvapí (ZDE).