Čtvrt roku sdílených kol s Lítačkou zdarma: 72 000 výpůjček

Kolo Aktuálně
19. 1. 2022 Čistou stopou Prahou
foto kol provozovatelů NextBike a Rekola

Za první tři měsíce spolupráce Pražské integrované dopravy a poskytovatelů sdílených kol využilo možnost půjčit si kolo zdarma až čtyřikrát denně na 15 minut přes 7 200 lidí. Celkový počet výpůjček přesáhl 72 tisíc. Noví uživatelé přibývají každý den i v zimním období.

Jednoznačně se tak ukazuje, že  výhodná kombinace pražské MHD s jízdou na kole má smysl. Proto nyní Praha připravuje přerod tohoto pilotního projektu do trvalého provozu.

Od 11. října 2021, kdy je možné si s předplatním kuponem PID pro Prahu zapůjčit zdarma až čtyřikrát denně na 15 minut kolo od poskytovatelů Rekola a Nextbike, si tuto možnost v Lítačce aktivovalo více než 13 tisíc lidí a více než polovina z nich propojení aktivně využívá. Pražané si kola půjčují nejčastěji na dobu kolem 5 minut. Více než tři čtvrtiny jich využilo tuto službu vícekrát. Největší zájem o sdílená kola je v uzlových bodech městské hromadné dopravy, zejména v oblastech Holešovic, Letné, Dejvic, Karlína a Starého Města. Atraktivní je i celá oblast podél vltavských břehů. Nejčastěji si lidé půjčují kola v přepravních špičkách, a to ráno cca kolem sedmé a odpoledne mezi 14. a 17. hodinou. Velký zájem je i v dopoledním období. A lidé si kola půjčují i v noci, kdy bývá průměrně cca 40 výpůjček denně.

Zajímavá data do 10. ledna 2022

  • Počet unikátních uživatelů: 13 331
  • Celkový počet výpůjček: 71 777
  • Kolik lidí využilo tuto službu vícekrát: 76,5 %
  • Průměrný počet jízd na jednoho uživatele: 1,45
  • Průměrná doba jízdy: 5 minut

„Čtvrt roku fungování pilotního projektu i přes zimní období ukazuje, že kombinace sdílených kol a MHD dává smysl a lidem využívajícím veřejnou dopravu přinášíme další benefit v podobě snadnějšího a zároveň zdravého pohybu po Praze. Proto jsme se rozhodli trvale zapojit sdílená kola do systému Pražské integrované dopravy. Chceme lidem nadále usnadňovat „první a poslední míli“ jejich cesty Prahou a ještě více zatraktivnit dlouhodobé kupony MHD. I proto jsme začali ve velkém přidávat cyklostojany ke stanicím metra a připravujeme je i u tramvajových přestupních uzlů,“ uvádí náměstek pražského primátora a radní pro dopravu Adam Scheinherr.

„Zájem o využití sdílených kol s Lítačkou trvá i přes zimní období – každý den nyní přibývá cca 30 nových uživatelů a třeba 3. ledna si kolo půjčilo téměř 900 lidí. Pokles zájmu o jízdu na kole je tak v zimě oproti srovnání s loňským rokem, kdy tato možnost pro Pražany nebyla, výrazně mírnější,“ dodává ředitel ROPID Petr Tomčík.

PŘÍKLADY VYUŽITÍ SDÍLENÝCH KOL

Jakub bydlí v Holešovicích a pracuje v Malešicích. Každé ráno se tak musí dostat na Florenc, odkud mu jezdí pravidelná autobusová linka až k práci. Díky spojení sdílených kol s Lítačkou teď nemusí chodit pěšky na Vltavskou, aby se dostal na Florenc metrem nebo tramvají, ale sedá na kolo a na něm dojede až na Florenc. Dříve mu cesta na autobus trvala od domu přes 15 minut, nyní ji na kole stíhá za 7 a ještě se u toho po ránu protáhne.

Veronika dojíždí za prací ze Žižkova na Černý Most. Každý den nastupovala do tramvaje, která jí dovezla na Hlavní nádraží a s jedním přestupem na Florenci se do finální destinace dostala za necelých 45 minut. V kombinaci Lítačky se sdílenými koly nyní nasedne na Nextbike, projede Žižkovským tunelem do Karlína a během 10 minut už nastupuje na metro ve stanici Křižíkova směr Černý Most. Celá cesta jí nyní trvá něco kolem půlhodinky.

Podrobnosti o službě a návod, jak ji využívat najdete na www.pid.cz/sdilenakola.

zdroj: PID