Start cyklistické sezóny se vydařil

Kolo Aktuálně
4. 4. 2017 Čistou stopou Prahou
For Bikes 2017
Za rok na For Bikes opět na shledanou!

Pět hal letňanského výstaviště napěchovaných cyklistikou. Takový byl ve stručnosti cyklistický veletrh For Bikes, který i letos proběhl o posledním březnovém víkendu. Nám samozřejmě udělal největší radost fakt, že se na něm rozhodně neztratila ani naše expozice.

Veletrh v zrcadle výsledků

Od pátku 31. března do neděle 2. dubna prošlo veletržními branami celkem 29 201 návštěvníků. Krásné, spíše letní než jarní počasí přímo svádělo k cyklistickým vyjížďkám, ale ti, kteří dali veletrhu přednost, opravdu nemuseli litovat. O jejich přízeň usilovaly tři stovky vystavovatelů z šesti evropských zemí, kteří představili tisíce exponátů, přičemž si mnohé z nich právě v Letňanech odbyly svou veřejnou premiéru. Ty nejlepší získaly cenu Grand Prix v kategorii kolo, elektrokolo a cyklistický komponent (výsledky zde). Význam akce jen dokresluje skutečnost, že se na ni akreditovalo 137 novinářů.

Naše veletržní účast

Oficiální účast hlavního města na akci reprezentoval právě náš projekt Čistou stopou Prahou. Svůj stánek jsme koncipovali jako dvě relativně samostatné části – první byla informačně- motivační a druhou představovala interaktivní expozice Praha cyklistická včera a dnes. Potěšil nás ohromný zájem řádově tisíců návštěvníků.

Informačně-motivační část

V první části našeho veletržního stánku jsme s návštěvníky diskutovali o naší vizi, jejíž podstatou je omezování zbytečného nadužívání automobilů zejména na kratší vzdálenosti a při jízdě do práce ve prospěch MHD, a ještě lépe jízdních kol či chůze. Současně jsme zdarma nabízeli řadu užitečných materiálů a pomůcek. Největší zájem byl o naši zbrusu novou mobilní aplikaci Na kole Prahou (více zde), o tištěný soubor pěti map se souhrnným názvem Cyklomapa Prahy, o Pěší mapu Prahy a dále o informace o květnové soutěži Do práce na kole (více tady). Kdo měl zájem, mohl vyplnit náš dotazník týkající se zejména dopravních preferencí dotyčného (výsledky zveřejníme, jakmile je budeme mít zpracované) a za to od nás dostal stylový „cyklodárek“.

Praha cyklistická včera a dnes

Kromě užitečných materiálů a poznatků si od nás návštěvníci díky expozici Praha cyklistická včera a dnes odnášeli i zážitky a poučení zábavnou formou. Postupně na dobových bicyklech projížděli různými časovými etapami zahrnujícími dvě stě let vývoje jízdních kol až do jejich současné podoby. Součástí expozice byla výstava dobových reálií, fotografií a grafiky a také dobové audio a videonáhrávky. Nejstarším exponátem bylo vysoké kolo z předminulého století jednoho z jejích prvních rakousko-uherských výrobců, firmy J. Kohout ze Smíchova.

Co dodat? V letošní sezóně vám přejeme stovky a tisíce šťastných kilometrů za řídítky vašich tichých jednostopých miláčků – a budou-li mezi nimi kromě turistických a zdravotních i ty dopravní (do práce, na nákupy), tím lépe!