Sdílené kolo si za první měsíc na Lítačku vypůjčilo přes 5 600 lidí

Kolo Aktuálně
17. 11. 2021 Čistou stopou Prahou
foto sdílených kol

Za první měsíc pilotní spolupráce Pražské integrované dopravy a poskytovatelů sdílených kol využilo možnost půjčit si kolo zdarma až čtyřikrát denně na 15 minut již přes 5 600 lidí. Celkový počet výpůjček přesáhl 33 tisíc. Pilotní projekt běží dál, i nadále je tak možné výhodně kombinovat pražskou MHD s jízdou na kole. První čísla také ukazují, že právě kombinace MHD a kola je nejvíce využívaná.

Od 11. října 2021, kdy je možné si s předplatním kuponem PID pro Prahu zapůjčit zdarma kolo od poskytovatelů Rekola a Nextbike, si tuto možnost v Lítačce aktivovalo přes 11 tisíc lidí a více než polovina z nich propojení aktivně využívá.

Nejoblíbenějšími lokalitami pro půjčení kola jsou uzlové body MHD (stanice metra, vlaků nebo tramvajové zastávky) v Holešovicích, Karlíně a v okolí Vltavy. Jmenovitě jsou nejčastějšími body půjčení a vrácení kola stanice metra Vltavská, Nádraží Holešovice, Výstaviště, Strossmayerovo náměstí, Hlavní nádraží, Masarykovo nádraží a také okolí vysokoškolských areálů v Dejvicích nebo Holešovicích.

Ukazuje se tak, že pilotní projekt plní svůj hlavní účel, tedy pomoci uživatelům MHD přiblížit se do svého cíle pomocí kola od stanice metra, vlaku nebo zastávky tramvaje. Chladnější počasí přitom Pražany nebrzdí. Výpůjčky na Lítačku nejčastěji trvají mezi 3 a 8 minutami a to ve spojení s lehkými podzimními rukavicemi znamená, že jezdci na kole při jízdě neprochladnou. Že Pražané se zimy nebojí, dokazuje i denní rekord v počtu půjčených kol z úterý 9. listopadu, kdy bylo zaregistrováno přes 1600 výpůjček čistě na Lítačku.

JAK TO FUNGUJE?

Prvních 15 minut zdarma od vypůjčení kola může využít každý majitel platné elektronické předplatní jízdenky pro území Prahy (nahraný na kartě Lítačka, v mobilní aplikaci PID Lítačka nebo na platební kartě či Inkartě Českých drah), který svůj aktivní účet v Lítačce propojí s aplikacemi provozovatelů sdílených kol Rekola nebo Nextbike, a to až čtyřikrát denně.

Pro vypůjčení kola je potřeba mít staženou mobilní aplikaci poskytovatele služby sdílených kol, ve které je pro první vypůjčení nutné propojit účet v rámci bikesharingu s účtem uživatele v systému PID Lítačka (pro přihlášení stačí zadat e-mail a heslo, v případě, že si ho uživatel elektronického kuponu PID nepamatuje nebo ještě není registrovaný, lze jednoduše nastavit na www.litacka.cz). Po úspěšném propojení účtu Lítačky a bikesharingu je každé další zapůjčení kola velice snadné, systém si propojení s Lítačkou a tudíž i nárok na bezplatnou čtvrthodinu až čtyřikrát denně u jakéhokoli poskytovatele pamatuje.

Podrobnosti o využívání této služby včetně detailního návodu pro přihlášení a propojení účtů Lítačky s účtem jednotlivých poskytovatelů bikesharingu najdete na webové stránce www.pid.cz/sdilenakola.

 

zdroj: PID