Cyklobusy opět v akci – ode dneška v Praze, brzy i v Dobřichovicích

Kolo Aktuálně
23. 3. 2019 Roman Sovák
detail autobusu a rámu, do kterého se umisťují kola
Na lince 147 se kola umisťují na speciální rám na zadní části autubusu.

Ode dneška vyjíždí na svou trasu městský cyklobus na lince 147, který umožňuje přepravovat zdarma jízdní kola. Stejně jako v minulých letech budou cyklisté kola přepravovat mezi určenými zastávkami až do konce října.

Dopravní podnik podnik hl. m. Prahy provozuje cyklobus na lince 147 již čtvrtým rokem a zájem o tuto službu fungující sedm dnů v týdnu má vzestupnou tendenci. Největší oblibě se těší o víkendech, kdy jí po většinu sezony využívalo pět až devět cyklistů, během zářijových sobot a nedělí průměrně dokonce jedenáct.

Přeprava kol je možná ve směru z centra. Cyklisté mohou naložit kolo v zastávkách Dejvická (přestup z metra) a V Podbabě (přestup z přívozu) a vyložit ho v zastávkách Internacionální a Výhledy. Spoje pro cyklisty (v pracovních dnech každý druhý, v nepracovních každý spoj) jsou v jízdním řádu označeny speciálním piktogramem a jezdí zhruba od páté hodiny rannído půl deváté večer.

informace v rámečku o tom, co musí cyklista udělat, aby mohl cyklobus využít.

„Mezi ekologicky šetrné způsoby dopravy patří i kombinace veřejné dopravy a jízdních kol. Cyklobusy pomohou cyklistům překonat obtížné stoupání do Suchdola. Budou pak moci snáze objevovat krásnou přírodu v okolí Prahy a pokračovat na trase z Dejvic na Okoř až po Kralupy,“ uvedl náměstek pražského primátora pro dopravu a předseda dozorčí rady DPP Adam Scheinherr.

CYKLOBUS DOBŘICHOVICE – KYTÍN AŽ PRO 25 CYKLISTŮ

V sobotu 6. dubna se na svou trasu Dobřichovice, nádraží – Černolice – Řitka – Bučina – Mníšek pod Brdy – Kytín vrátí také populární autobus upravený pro přepravu 25 jízdních kol připevněných v úchytech. Bude jezdit o víkendech a svátcích až do 6. října.

Nástupní zastávka v Dobřichovicích je umístěna na parkovišti vedle nádražní budovy. Cyklobus navazuje na vlakové spoje linky S7 na trati 171 Praha – Řevnice – Beroun, a to z obou směrů. Platí v něm tarif PID. V cyklobusu se jízdní kolo přepravuje za 16 Kč, ve vlacích je nutné kolo odbavit jako spoluzavazadlo za 25 Kč.

cyklisté jedoucí po cestičce v Brdech
Jízda v Brdech... Foto: Radka Žáková

Cyklobus zlepšuje přístupnost výše položené cyklisticky atraktivní brdské krajiny veřejnou dopravou, a to včetně Chráněné krajinné oblasti Brdy, která vznikla 1. ledna 2016 na území zrušeného vojenského újezdu a některých tehdejších přírodních parků. Jízdní řád cyklobusu si rozkliknete TADY.

 

Zdroje: DPP, PID