Cyklodepo na Těšnově má úspěch a přejde na běžný provoz

Kolo Aktuálně
22. 3. 2021 Čistou stopou Prahou
htromadné foto cyklokurýrů v pražském depu
foto: depot.bike

První cyklodepo v Praze se osvědčilo. Kurýři z něj od otevření 18. listopadu 2020 rozvezli už přes 20 000 zásilek a tím odlehčili historickému centru od emisí a hluku. Pilotní režim depa, který skončí na konci dubna, tak naplňuje očekávání a přejde od května na standardní provoz.

Cyklodepo s názvem Depot.Bike je umístěno v místě bývalého parkoviště na rozhraní Florence a Těšnova. Místo má ideální dopravní dostupnost jak pro zásobovací dodávky, tak kurýry na kolech, kteří zde od nich vyložené zboží přebírají. Odsud ho pak nejčastěji rozvážejí na Josefov, Nové Město, Staré Město, Malou Stranu, Karlín, Holešovice, Žižkov či Vinohrady. 

foto vybavené kuchyňky v cyklodepu
zázemí pro kurýry... foto: depot.bike

„Mám radost, že se inovaci v pražské logistice daří a ze strany byznysu je o ni zájem… Potvrdili jsme zde zkušenosti ze zahraničí: jde to a třetinu zásilek lze v centrech měst dopravit na cargokolech. Moderní a ekologické doručování balíků je krok správným směrem ke zdravějšímu vzduchu a průjezdnějším silnicím,“ uvedl na svém facebookovém profilu náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr. 

JAK TO FUNGUJE

Depo tvoří skladové kontejnery kurýrních a doručovacích společností. V centrální třídírně zásilek společností, které jsou typicky značně vzdáleny od středu města, jsou připraveny zásilky pro příjemce v centru, firmy i občany. V čase, kdy je minimální provoz – obvykle brzy ráno – je rozvážková dodávka doručí do skladu v cyklodepu. Zde si zásilky převezmou a na nákladní kola si je naloží kurýři společností, kteří je pak rozvezou po centrální části Prahy.

Díky umístění pod magistrálou je prostor chráněn před rozmary počasí. Kurýři mají v depu k dispozici vytápěnou místnost s šatnou a kuchyňkou, sprchy a sociální zázemí. Na místě je též umístěna nabíjecí stanice pro elektrokola a servisní stojan pro rychlé opravy kol. Po přechodu na běžný provoz v květnu je v plánu podmínky v depu dále zlepšit a rozšířit jeho fungování i na soboty a neděle.

rodič veze dítě na níkladním kole - foto
foto: „20 dobrých důvodů, proč používat nákladní kola", City Changer Cargo Bike 

Kam teď? Na článek Čistou stopou Prahou Proč používat nákladní kola? Důvodů je víc než dost! Přesvědčí vás, že nákladní kolo je dobrou volbou i pro jednotlivce a rodiny s dětmi.