Inspirující cyklistické novinky od Dunaje

Kolo Aktuálně
19. 4. 2018 Čistou stopou Prahou
flotila vídeňských nákladních kol
I nákladní kola přinášejí lidem ve Vídni radost...

Nejen městy Kodaň a Amsterodam jest živena fantazie obyvatel Prahy zamilovaných do jízdního kola. Příkladem je Wroclaw, po níž se mohli virtuálně projet v naší expozici na For Bikes 2018, a leckdo také pokukuje po ne příliš vzdálené Vídni...

Od roku 2011 roste ve Vídni provoz na jízdních kolech, když se tam střídají roky se slabším a silnějším růstem. Absolutního rekordu bylo zatím dosaženo v červenci 2017 – ještě nikdy od roku 2002, kdy se začaly záznamy pořizovat, nebyl ve městě na Dunaji zaznamenán takový počet cyklistů. Pozitivním vídeňským fenoménem je také půjčování nákladních kol zdarma.

Pozoruhodná loňská statistika

Na sledovaných měřicích místech byly v červenci loňského roku naměřeny pozoruhodné přírůstky cyklistů v pracovní den. Například v ulici Argentinierstraße, která je důležitou cyklistickou spojkou mezi hlavním nádražím a centrem města,  dosáhl v červenci 2017 průměrný počet cyklistů během pracovního týdne čísla 3 698, roční nárůst pak činil zhruba pět procent. V měřené lokalitě Praterstern projelo v červenci 2017 poprvé přes 7 000 cyklistů během jednoho dne – v průměru tudy projelo cca o 500 cyklistů denně více než ve stejném měsíci v roce 2016 (roční nárůst cca šest procent). Také v místě Opernring byla v červenci 2017 překonána rekordní hodnota z roku 2013, projelo tam bezmála o 600 cyklistů za den víc.

graf nárůstu počtu cyklistů ve Vídni


Modře – dosavadní rekordní hodnoty, červeně – hodnoty v červenci 2017. Zdroj: www.fahrradwien.at

 

Čtyři nová nákladní kola pro veřejnost

Udělat si výlet se všemi zavazadly, převézt si do nového bytu nábytek nebo odvézt děti na dětské hřiště, to všechno lze udělat účelně a šetrně k životnímu prostředí pomocí nákladního kola. Ve Vídni jsou k dispozici tato kola s názvem Grätzlräder a Vídeňanky a Vídeňané si je mohou vypůjčit zdarma. Od poloviny března byla tato flotila, která je dostupná na různých místech Vídně, posílena o další čtyři cargo kola. Aby si je každý mohl vypůjčit, kdy to opravdu potřebuje, může si je pohodlně a jednoduše rezervovat na www.graetzlrad.wien.

Koupit si vlastní nákladní kolo, když ho můžeme využít jen tu a tam a navíc není právě nejskladnější, asi není dobrý nápad, ale vypůjčit si ho v případě potřeby „zadáčo“ je jiná káva. V kavárnami proslulé Vídni, kde rok od roku vzrůstá význam jízdy na kole jako dopravy, to není žádný problém.

Zdroj:

https://www.fahrradwien.at/radfahren-in-zahlen/radzahlen-2017