Je v Nizozemí hodně cyklistů? Ještě jich přibude

Kolo Aktuálně
8. 7. 2018 Roman Sovák
cyklisté v Nizozemsku jedou ve velkém počtu na sněhu, jeden má nad hlavou deštník
Zima nezima... Cyklisty v Nizozemsku nezastaví ani psí počasí. Foto: DutchNews.nl

Nizozemská vláda v červnu odstartovala kampaň, jejímž cílem je dostat řidiče dojíždějící do práce autem z jejich plechových miláčků za řídítka kol. Informace je zajímavá i proto, že za opotřebení svého bicyklu a případné další náklady spojené s cestou dostanou finanční náhradu.

Kabinet počítá s tím, že během tří až čtyř let by mělo do práce jezdit na kole zhruba o 200 000 více lidí než dosud, čímž prospějí mobilitě, kvalitě života a zdraví všech. Sníží se znečištění ovzduší a omezí dopravní zácpy.

19 centů za kilometr

Součástí plánu je povzbudit zaměstnavatele, aby svým zaměstnancům vypláceli devatenáct centů za kilometr, pokud k cestě do práce použijí vlastní kolo. Opatření je součástí nizozemského daňového systému už dnes, ale v praxi ho jen málo zaměstnavatelů používá. Odpovědná ministryně proto s nimi hodlá hovořit a apelovat na ně, aby platby prováděli. Ministerstvo financí navíc již na začátku roku oznámilo, že reformuje patřičné daňové předpisy, které jsou komplikované a firmy ani cyklisty dobře nemotivují.

500 EUR ročně

A s jakou průměrnou roční výší těchto cestovních náhrad se počítá? Tomu, kdo jezdí na vlastním kole do práce sedm kilometrů denně, by mělo připadnout kolem pěti set nezdaněných EUR ročně. Uvedený výpočet vychází z toho, že polovina všech cest autem v Nizozemsku je kratších než 7,5 kilometru. Jak zaznělo v rozpravě k tamějším poslancům, jde o vzdálenost, kterou je možné lehce zvládnout vlastními silami, zatímco na delší vzdálenosti jsou vhodnější elektrokola.

100 milionů na infrastrukturu

Současná nizozemská vláda již přidělila sto milionů EUR na zlepšení infrastruktury pro dojíždějící na kolech. Jsou určeny zejména na budování nových cyklopruhů a cykloparkovišť, a to ve větší kvalitě než dosud.

 

Zdroj: DutchNews.nl