Jízda na elektrokole je mnohem zdravější, než si lidé obvykle myslí

Kolo Aktuálně
8. 11. 2018 Čistou stopou Prahou
elektrokolo
Ilustrační foto

Vědci z univerzity v Basileji zveřejnili výsledky květnového výzkumu, který porovnával vliv jízdy na kole a elektrokole na kardiovaskulární systém. Naměřené hodnoty ukázaly, že obě pozorované skupiny dosahovaly nečekaně podobných výsledků.

Studie se zúčastnilo třicet dva netrénovaných mužů středního věku, kteří se potýkali s problémy s nadváhou. Zhruba polovina z nich užívala po dobu čtyř týdnů alespoň třikrát týdně elektrokolo, druhá půlka pak po stejně dlouhou dobu užívala klasické kolo. Rychlost jízdy si mohli určovat sami dobrovolníci.

A výsledky? Ty potvrdily závěry norské studie z loňského roku – fyzická aktivita je proti klidovému stavu při jízdě na elektrokole 8,5krát vyšší a při jízdě na běžném kole 10,9krát vyšší. Podle vědců je tento rozdíl mnohem menší, než předpokládali. A do třetice potvrzují blahodárný vliv elektrokol i závěry nedávného výzkumu coloradské univerzity, jehož účastníci jezdili po dobu jednoho měsíce do práce na e-kole. I za tuto krátkou dobu se jim zvýšila aerobní kapacita a ustálila se hladina cukru v krvi.

„Jízda na elektrokole je zdraví velmi prospěšná. Pomáhá lidem s nadváhou, starším lidem či lidem s hendikepem začít opět s pravidelným pohybem, který je pro zdraví ten nejdůležitější. Mimo studií to potvrzují například i špičkový sportovci, kteří na elektrokolech i trénují,“ podotýká k tomu Štěpán Pleskač z Apache Bicykles.

rámeček s informací o růstu popularity elektrokol v Evropě i u nás

Klasičtí cyklisté a laická veřejnost jízdu na elektrokole obvykle kvůli přídavnému motoru podceňují. Ten má však v drtivé většině případů pouze podpůrnou funkci, takže jezdec musí stále šlapat a vyvíjet tak slušnou fyzickou aktivitu.

Zdroj: zpravyextra.cz