Jízda na kole městu prospívá!

Kolo Aktuálně
23. 10. 2019 Čistou stopou Prahou
grafika - fakta o jídě na kole v Kodani

Kola jsou skvělým dopravním řešením pro dojezd do cílové destinace. Když města zpříjemní cyklistům jízdu na kole tím, že vytvoří cyklostezky, zavedou bikesharingové systémy a dostatečný počet míst k parkování kol, začne také mnoho dalších lidí jezdit na kole. 

Důkazy najdete všude na světě, včetně mnoha amerických měst jako je New York, Washington DC, Portland, San Francisco... Upozornil na to americký portál US High Speed Rail Association.

6 fotek se spokojenými cyklisty v Kodani

A platí to i o Kodani, jak by ne! Na stejně velkém prostoru projede cyklostezkou v tomto městě za hodinu 7 × více lidí než po dálnici v Los Angeles!

foto automobilů / aut v kodani
Najeďte si na výše uvedený odkaz a mrkněte na srovnávací videa. Každopádně: LA po dálnici autem 400 lidí/hodina rychlostí 13 km/h ... versus Kodaň stezka pro kola 3000 lidí/hodina rychlostí 16 km/h.

Souvislá síť cyklostezek po celém městě umožňuje každodenní obrovské využití jízdního kola. V Kodani mají cyklisté již desítky let nejvyšší prioritu – při plánování i při fyzické alokaci prostoru nebo cest ve městě. Výsledkem toho je, že 75 % populace v Kodani jezdí na kolech celoročně. Proč? Z praktických důvodů, aby sportovali, protože je to baví, aby se uvolnili, zkrátka cokoliv. Jsou to 3 ze 4 lidí.

stejné místo "zanšřáděné" auty v r. 1964 a plné lidí dnes...

A proč vlastně v  Kodani jezdí tolik lidí na kole? Je tam 650 tisíc jízdních kol, 48 tisíc stojanů na kola a 429 kilometrů cyklostezek...

Jízda na kole převažuje, protože:

  • 55 % obyvatel (kteří přicházejí v úvahu) jezdí na kole do práce nebo do školy. Pro srovnání, JEN V SAMOTNÉ KODANI je více lidí, kteří jezdí do práce či do školy na kole než těch, co jezdí na kole do práce či do školy V CELÝCH USA. Více lidí dojíždí do práce v tomto jediném evropském městě než v zemi, která má 160krát více obyvatel!
  • 36 % všech cest do práce nebo do školy je uskutečněno na kole. To znamená, že lidé, kteří jezdí v Kodani do práce nebo do školy, použili ve 36 % jízd kolo. 
  • 58 % školáků jezdí do školy na kolech, to znamená, že cyklo doprava, kterou již nyní využívá značná část obyvatel Kodaně, bude i nadále na vzestupu, neboť se pro ně jízda na kole stává součástí životního stylu již v ranném věku.
  • 63 % členů parlamentu jezdí denně do práce na kole.

propagační grafika ve prospěch cyklistiky

Jízda na kole je ideální způsob místní dopravy a lidé reagují velmi vstřícně, pokud k tomu mají dobré zázemí... Cyklofakta o Kodani:

  • V Kodani je 5× více jízdních kol než aut.
  • 4 z 5 obyvatel mají přístup ke kolu.
  • 25 % z rodin se 2 dětmi má kargo kolo.
  • 17 % ze všech rodin, které mají děti, má kargo kolo.
  • Je zde 289 cykloprodejen (včetně předměstí).
  • 20 místních firem navrhuje a vyrábí kola.
  • Po městě jezdí přibližně 130 cyklo-taxi.
  • 306 poštovních kol mají na poště Kabmagergades (ZDE, anglicky)

 

Podívejte se na přiložené video, jak ježdění na kole v Kodani vypadá v reálu!

 

loga SFŽP, MŽP a Ekomob

Projekt Čistou Stopou Prahou je v roce 2018–2019 spolufinancován z projektu „Čistá mobilita pro Prahu". Ten je financován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí České republiky neodpovídají za věcný a formální obsah informací, které příjemce podpory zveřejní v rámci realizace podporovaného projektu. Více na www.sfzp.cz, www.mzp.cz.