Koloběžky Lime budou jezdit a parkovat jen ve vymezených zónách

Kolo Aktuálně
13. 6. 2019 MHMP, Čistou stopou Prahou
jezdec na kolobežce Lime, detail na nohy
Foto: www.li.me

Elektrokoloběžky rozházené po chodnících a jízda ohrožující chodce zejména tam, kde se koloběžky proplétají s pěšími, by se už brzy měly stát v Praze minulostí. Město ve spolupráci se společností Lime připravuje pravidla pro provoz sdílených koloběžek .

Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr a zástupci městské části Praha 1, kde se koloběžky využívají nejvíc, o nich již od konce minulého roku vyjednávají přímo s CEO společnosti Lime Toby Sunem. Po jeho příletu ze San Francisca do Prahy se jednání chýlí ke konci.

ČERVENÁ A ZELENÁ ZÓNA

Podle dohody vzniknou pro koloběžky dva druhy zón, které se připravují už na letošní léto.

„Tou první je red zóna, kde se koloběžka vypne, pokud do ní řidič vjede. Počítáme s rozsáhlou red zónou na pěších zónách na Praze 1, na Královské cestě a na části Prahy 2. Zároveň se zástupci Lime musí spojit i s dalšími městskými částmi, aby si společně definovali red zóny i na dalších pražských územích mimo centrum.

Druhé zóny – zelené – budou vymezené pro parkování koloběžek. Lime si tyto bezrizikové oblasti s dostatečným prostorem vytipuje sám, ale musí je následně prokonzultovat s patřičnou městskou částí a až pak zanést do aplikace,“ vysvětlil Adam Scheinherr.

rámeček s citací Adama Scheinherra, že nejde o to koloběžky zakázat, ale jen omezit negativní jevy

 

VE HŘE JE ZATÍM CELKOVÝ POČET

K dalším opatřením má patřit také zavedení maximálního počtu koloběžek ve městě. Snahou je najít kompromis, konkrétní počet zatím ale nepadl. Společnost Lime plánuje rozprostřít koloběžky také do oblastí mimo centrum, kde by mohly Pražanům posloužit třeba pro jízdu od domu na metro.

Město vidí problém také v nízké informovanosti uživatelů, kteří často nerespektují pravidla ježdění na koloběžkách. Proto vznikne  informační marketingová kampaň, která bude českým i zahraničním jezdcům ukazovat správné a ohleduplné chování za řídítky koloběžek.