Letní soutěž Na kole Prahou oslovila stovky cyklistů

Kolo Aktuálně
13. 10. 2017 Čistou stopou Prahou
Cyklisté na Náplavce
Ilustrační foto Václav Kříž

„Jezdi Prahou a buď odměněn“ – tak je možné stručně charakterizovat velkou letní soutěž Na kole Prahou, která odstartovala 22. července a skončil stylově na Den bez aut 22. září 2017. Zajímá vás, jak dopadla? Pak jsou právě vám určeny následující informace!

Pravidla v kostce

Soutěžící si v aplikaci Na kole Prahou vyjížděli virtuální odznáčky ve čtyřech kategoriích podle následující tabulky:

tabulka pravidel

Ti, kteřá si vyjeli stříbrné a zlaté odznaky, si jejich digitální verze mohli na Den bez aut na Štefánikově ulici u našeho stánku Čistou stopou Prahou vyměnit za opravdové, a všichni držitelé soutěžních odznaků včetně bronzových navíc mohli získat další odměnu od reflexních pásků až například po sadu nářadí na kolo.

POZOR! Máte nárok na odznak, ale nemohli jste si ho vyzvednout?

Pokud jste si ve stanoveném soutěžním termínu stříbrný nebo zlatý odznak vyjeli, ale z různých důvodů jste si nemohli dne 22. září vyměnit digitální verze za reálné, máte další příležitost. Můžete tak učinit až do konce letošního roku ve všední dny od 9.00 do 18.00 ve Škodově paláci na adrese Jungmannova 35/29, Praha 1 v kancelářích 26, 27 nebo 144. Podmínkou je, že se vyjetými odznáčky ve svém mobilním telefonu prokážete. V případě, že ani na jednom z uvedených míst nikoho nenatrefíte, zkuste chvíli počkat nebo to zkusit jindy.

Další odměnu již sice nezískáte, ale odznaky vám budou jednou provždy připomínat, čeho jste v potu tváře dosáhli, a nošeny viditelně na tričku či mikině vám jistě vynesou zasloužený obdiv přátel a známých!

Kolik odznáčků jste si celkem vyjeli?

Celkem jste v soutěži získali skvělých 1 272 virtuálních odznáčků, z toho 836 bronzových, 275 stříbrných a 161 zlatých. Jak to dopadlo v jednotlivých kategoriích, ukazuje následující přehled.

Přehled vyjetých odznáčků

Nárůst zájmu o padesát procent

Vzhledem k tomu, že virtuální odznáčky můžete v aplikaci Na kole Prahou získávat po celý rok i „nesoutěžně“, nabízí se otázka, nakolik vás soutěžení dokázalo vyhecovat ke zvýšenému ježdění v sedle vašich šlapacích miláčků. Oproti normálnímu stavu šly počty vyježděných odznaků během soutěže zhruba o 50 % nahoru, což je solidní posun!

Pražský Objevovatel

Zajímavým zpestřením soutěže bylo zařazení kategorie Pražský Objevovatel,  v níž jste na kole navštěvovali nejzajímavější místa z pohledu pražské cyklistické infrastruktury. Nejen díky „geniální poloze“ na Náplavce nejspíš nepřekvapí, že nejoblíbenějším se v soutěži stal první pražský Bike Point přístupný nonstop u Bajkazylu (50.0727125N, 14.4138767E) se 174 unikátními návštěvami. A jak dopadlo další pořadí?

tabulka návštěv cyklistické infrastruktury
* KOLIKRÁT = počet unikátních návštěv
Pražský Objevovatel - mapka a graf

Důvody pro jízdu na kole

Proč lidé usedají na svá kola a vydávají se do pražských ulic, parků a na cyklostezky? Ekonomové sice tvrdí, že „o peníze jde až v první řadě“, jenomže v tomto případě je tomu přesně naopak. Jakkoliv nejsou finanční důvody zanedbatelné, „skončily“ až poslední, a na celé čáře to vyhrály zdraví, trénink a nezávislost! Mrkněte na graf.

graf Proč lidí jezdí na kole

Jízdy a kilometry

Kolik jízd se uskutečnilo za celou dobu aplikace Na kole Prahou a kolik v době soutěže? A kolik kilometrů se přitom najelo? Ukazuje to následující tabulka, z níž vyplývá i zajímavá skutečnost, že průměrná délka dopravních jízd (do práce) a na výlety se příliš neliší – nejraději si na kole „ordinujete" vzdálenost cca 18–20 kilometrů denně. (Pozn.: V tabulce jsou uvedeny cesty do práce jedním směrem, celková délka včetně jízdy "domů" je tedy dvojnásobek.)

Tabulka dopravní jízdy vs. výlety

 

Všední dny versus víkendy

Nakonec se podívejte, jak se jezdilo ve všedních dnech (tedy hlavně dopravní jízdy do práce) a o víkendech (převážně výlety).

počty jízd v jednotlivých dnech

Velká letní soutěž Na kole Prahou se setkala s vaším nemalým zájmem, o čemž svědčí zejména skutečnost, že ve srovnání s obdobím bez soutěže jste si ve stejnojmenné aplikaci vyjížděli o 50 procent odznáčků více. Lze si jen přát, abyste v duchu dánského přísloví „Není špatné počasí, je jen špatně oblečený cyklista" na svůj bicykl nezanevřeli ani na podzim...