Vídeň opět podpoří nákup cargokol

Kolo Aktuálně
3. 3. 2020 Čistou stopou Prahou
cargokolo ve Vídni, maminka v něm veze dítě
foto: www.eurocommpr.cz

Po úspěchu dotačního programu z roku 2017 vyčlenila Vídeň na podporu nákupu nákladních kol dalších 300 000 eur. Vídeňané mohou získat až 800 eur a na elektrokola dokonce až 1000 eur. Zvláštní podporu získají i firmy. Nákladní kola mají přispět ke snížení emisí a ulehčit vídeňským ulicím.

Když Vídeň před třemi roky poprvé přispěla obyvatelům města na nákup nákladních kol, setkala se iniciativa s úspěchem. V ulicích Vídně se objevilo 322 nových transportních bicyklů. Podporu nejčastěji využily rodiny s dětmi.

BALÍČEK 300 000 EUR

S finanční podporou města může počítat i ten, kdo si pořídí nové cargokolo letos. Refundovat se bude maximálně polovina nákupní ceny. U běžných kol nejvýše do 800 eur, držitelé kol s elektromotorem získají až tisícovku. Podmínkou je, že alespoň dva roky zůstane kolo v rukou majitele. Na podporu město vyčlenilo celkem 300 000 eur.

Další samostatný balíček mohou využít i firmy a organizace. Těm Vídeň přispívá na pořízení elektrokol s nosností přes 40 kilogramů nákladu a případné speciální úpravy a dovybavení bicyklů. Podmínkou je sídlo ve Vídni a nabíjení energií z obnovitelných zdrojů.

SDÍLENÁ CARGOKOLA

Vídeň navíc nakoupí i desítku sdílených nákladních kol, která si lze zdarma vypůjčit. Těchto tzv. Grätzlräder, jak je ve Vídni nazývají, bylo doposud v rakouské metropoli jedenáct, flotila se nyní rozroste na 21 kusů. Sdílená cargokola lze předem rezervovat na webu www.graetzlrad.wien.

KOLO PRO KAŽDÝ DEN

„Nákladní kola jsou kola s přidanou hodnotou, která se mohou hodit každý den. Uvezou týdenní velký nákup, vybavení na výlet za koupáním, ale i děti,“ popisuje výhody cargokol Martin Blum z vídeňské agentury pro udržitelnou mobilitu. Podobně mluví i radní pro dopravu Birgit Hebein, podle které cargokola nabízejí alternativu k jízdě automobilem a přispívají ke snížení emisí, a jejich podpora je proto logickým krokem. Cílem Vídně je snížit do roku 2030 podíl automobilové dopravy pod 15 %.

 

Zdroj: Tisková zpráva Zahraniční kanceláře města Vídně Eurocomm-PR Praha. Zahraniční kancelář města Vídně podporuje výměnu zkušeností a spolupráci mezi Prahou a Vídní a také do Česka přináší novinky z Vídně. Zahraniční kanceláře Eurocomm-PR působí v devíti zemích střední a jihovýchodní Evropy.